Når den nye netværksteknologi 5G om nogle år går live som kommercielle netværk, er der allerede blevet investeret enorme milliardbeløb i at udvikle, teste og udrulle 5G i alt fra sendemaster til smartphones.
Med andre ord er eksempelvis den 5G-licensauktion, vi kommer til at opleve næste år her i Danmark, blot toppen af isbjerget, når det kommer til de investeringer, der foretages inden for 5G.
Allerede nu investeres der store beløb fra ikke mindst netværksgiganterne i 5G-teknologi.
En rapport fra IHS konkluderer, at der i de kommende år på globalt plan samlet vil blive investeret omkring 200 milliarder dollars om året i netværk og applikationer på 5G-området.
I samme rapport forventer analytikerne også store økonomiske genvinster af 5G i fremtiden, og man kan blandt andet læse, at der i 2035 vil være blevet skabt 22 millioner nye jobs på verdensplan med udgangspunkt i 5G.
500 millioner abonnementer
For nylig kunne vi her på Computerworld fortælle, at Ericsson forventer, at der vil være mere end 500 millioner 5G-abonnementer allerede i 2022.
Læs mere her: 5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet
Det vil i sagens natur forudsætte, der er 5G-netværk på plads, og at det er en teknologi, der understøttes i et vist antal smartphones på markedet.
Det er derfor, at både netværksselskaber, chip- og smartphone-producenter samt mange andre it-virksomheder allerede nu er i fuld gang med investeringerne.
Eksempelvis kan ZDNet fortælle, at kinesiske ZTE alene i år investerer 295 millioner dollars i 5G-forskning og -udvikling, knap to milliarder danske kroner, og at 3.000 medarbejdere arbejder i selskabet arbejder med 5G.
Og ZTE er ikke alene om at være i fuld gang med 5G-arbejdet - også en anden kinesisk netværksgigant, Huawei, investerer milliarder i at opbygge en 5G-forretning.
Det kniber med business casen
I rapporten fra Ericsson kan man dog også læse, at Vesteuropa - og herunder altså Danmark - i 2022 vil have 90 procent af alle mobilabonnementer på det velkendte LTE-netværk, mens kun fem procent vil være på 5G.
I Nordamerika ventes det, at hele 25 procent af mobilabonnementerne vil køre på 5G-nettet i 2022, og i Asien-Stillehavet vil det være 10 procent, der anvender 5G.
Samtidig er der flere gange blevet sat spørgsmål ved, om business casen i at investere i 5G holder for de danske teleselskaber.
For nylig udtalte Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien, at selskaberne i branchen er bekymrede for, at de ikke få forrentet de store investeringer i 5G, der er nødvendige.
"Det her kan blive rigtig dyrt med alle omkostningerne, der er med både at købe frekvenstilladelser og investere i nyt udstyr og så selve udrulningen," sagde han til Computerworld.
"Det er noget, selskaberne ser med bekymring på, når de sammenholder det med, hvad de nye forretningsmuligheder er," sagde Jakob Willer.
Læs også:
Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring
5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet
TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G