Artikel top billede

Storbritanniens spritnye hangarskib til 26 millarder kroner styres af forældede Windows XP-computere

Windows XP var den nyeste software, da det britiske millitær bestilte den 65.000 tons tunge hangarskib for 10 år siden.

Storbritanniens nyeste og største hangarskib nogensinde, HMS Queen Elizabeth, kan være ekstra udsat for cyberangreb allerede fra sin spæde fødsel, da dets computere kører med Microsofts ældgamle Windows XP.

Det skriver en række britiske medier, blandt andet The Guardian, der har besøgt skibet.

HMS Queen Elizabeth er et 65.000 tons tungt hangarskib og er netop blevet sat i søen for at gennemføre sine første testsejladser, inden det kan tages i brug af den britiske flåde i løbet af 2020.

Det 280 meter lange hangarskab kan huse 36 F-35B-jetfly og 1.600 ansatte.

Det har kostet 3,5 millarder pund - knap 26 millarder danske kroner - og har været i produktion i over 10 år.

Dengang var Windows XP stadig et aktuelt og opdateret system, men i dag er XP både forældet og både sikkerhedseksperter og Microsoft selv fraråder alle at bruge det.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, fortæller til The Telegraph, at skibets systemer er sikre trods gammel software, fordi sikkerheden omkring “computernes software er sikret.”

Det var dog blandt andet Windows XP-maskiner, der blev ramt af sidste måned WannaCry-angreb, der ramte det britiske sundhedsvæsen hårdt.

Windows XP sluttede sin almindelige support af Windows XP tilbage i 2014, men virksomheder og institutioner kan tilkøbe forlænget support inklusiv sikkerhedsopdateringer.

Dog fortæller det britiske forsvar til The Telegraph, at der er planer om at opdatere softwaren i løbet af de kommende år. 

Også det danske forsvar benytter forældet software: Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere