TDC behøver ingen ny partner, efter den hidtidige hovedejer, amerikanske SBC, har solgt størstedelen af sine aktier.
Sådan lød hovedbeskeden fra bestyrelsesformand Thorleif Krarup og administrerende direktør Henning Dyremose, da de på et pressemøde torsdag for første gang kommenterede selskabets situation.
Henning Dyremose har ellers tidligere mere eller mindre direkte opfordret svensk-finske Teliasonera til at komme med et bud på selskabet.
Fusions-mulighed er faldet bort
Han har sagt, at Telia og Deutsche Telekom er de to selskaber, som der er industriel logik i at gå sammen med, hvis TDC overhovedet skal med i en fusion.
Torsdag havde TDC-direktøren dog ikke lyst til at uddybe, om den industrielle logik stadig er gældende.
- Jeg har med mellemrum diskuteret forskellige scenarier for, hvordan virksomheden kan udvikle sig. De andre scenarier falder bort nu, da SBC har valgt at sælge sine aktier, sagde Dyremose i stedet.
- Nu skal vi passe på, at debatten om konsolideringen ikke tager fokus væk fra vores primære opgave, som er at udvikle virksomheden. Vi er attraktive for både vores aktionærer og alle andre, hvis vi gør det godt, supplerede Thorleif Krarup.
Han oplyste, at bestyrelsen ikke, sådan som analytikere ellers har vurderet, har forsøgt at afsætte TDC til et andet teleselskab for at opnå en højere pris til SBC.
Amerikanerne måtte sælge deres aktier med 8,5 procents rabat i forhold til børskursen, inden udsalget blev offentliggjort.
- SBC har lovet, at selskabet ikke ville sælge sine aktier uden at spørge ledelsen. Vi er glade for, at de har holdt ord. Det er helt i tråd med den måde, som SBC har ageret på, mente Thorleif Krarup, der uddelte roser til TDC's tidligere hovedejer.
Kan stå selv
På den anden side gjorde han meget ud af at pointere, at TDC ikke behøver en storebror.
- Med salget har vi langt større fleksibilitet til at være herrer i eget hus. TDC har styrken til at stå selv, fastslog han.
Bestyrelsesformanden forventer ikke de store ændringer i TDC's strategi, og heller ikke Henning Dyremose ser nogen umiddelbar effekt af, at SBC ikke længere kontrollerer bestyrelseslokalet i hovedsædet på Nørregade i København.
Ifølge Thorleif Krarup vil TDC slet ikke besvare eventuelle henvendelser andre teleselskaber om fusioner eller opkøb, før en ny bestyrelse uden repræsentanter for SBC er sammensat på en ekstraordinær generalforsamling. Den finder sandsynligvis sted lige efter sommerferien.
SBC har solgt aktier for 13,1 milliarder kroner, heraf for 3,4 milliarder kroner til TDC selv. De nye aktionærer er mellem 150 og 200 institutionelle investorer fra både Danmark, det øvrige Europa og USA. Thorleif Krarup forsikrede om, at der ikke er teleselskaber imellem dem.