Artikel top billede

Farligere og mere destruktivt end ransomware: Petya smadrer dine filer og kan ikke dekrypteres

Petya-malwaren spreder sig som ransomware og viser et krav om løsepenge for dekryptering. Men ofrene har aldrig haft noget håb om at få data tilbage.

Det verdensomspændende Petya-angreb, der har inficeret store virksomheder i hele verden med smitsom malware, er tilsyneladende endnu mere destruktivt end først antaget.

Petya bliver flittigt sammenlignet med WannaCry, fordi de begge krypterer data på ofrenes computere og viser et skærmbillede med et krav om løsepenge. Ransomware.

Men ofrene for Petya – herunder virksomheder som Maersk og medicinalgiganten Merck – har ingen mulighed for at få krypterede data tilbage.

Heller ikke selvom de betaler løsesummen.

Forklædt som ransomware

Computerworld har tidligere beskrevet, at hensigten med Petya ikke har været at tjene penge, fordi betalingsmekanismen – til forskel fra resten af Petya – er dårligt konstrueret og i praksis ikke virker.

Det kan du læse mere om her: Sikkerhedseksperter: Petya er ikke ransomware, det er meget værre og langt mere alvorligt

Og nu bekræfter eksperter fra sikkerhedsfirmaerne Kaspersky Lab og Comae, det aldrig har været muligt for Petya-ofre at få krypterede filer tilbage. Hackerne kan slet ikke dekryptere filerne, selv hvis de ville.

Ifølge Kaspersky indeholder den aktuelle udgave af Petya ikke det såkaldte installations-ID, der rummer de oplysninger, som er nødvendige for at dekryptere.

”ExPetr (aka NotPetya) indeholder ikke det pågældende installations-ID, og det betyder, at hackerne ikke kan trække de data ud, der er nødvendige for at dekryptere. Kort sagt kan ofrene ikke få data tilbage,” skriver Kaspersky i et blogindlæg.

Petya-angrebet har altså tilsyneladende aldrig indeholdt traditionel ransomware-funktionalitet, og det er indtil videre uklart, hvad formålet med den destruktive malware har været.

Sikkerhedsfirmaet Comae vurderer, at der er tale om et statssponsoreret angreb, og at ransomware-forklædningen skal lede mistanken væk fra statslige aktører og over på almindelige kriminelle.

”Vi opfatter det som et subtilt forsøg fra hackernes side på at kontrollere angrebets narrativ,” skriver sikkerhedsekspert Matt Suiche.

Der er indtil videre ingen myndigheder, der har bekræftet, at der skal være tale om et statsstøttet cyberangreb.

Læs også:Ingen nødbremse og flere spredningsmekanismer: Derfor er nyt Petya værre end WannaCry




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere