Ingen af de pengemænd, investeringsselskaber og pensionsfonde, som i dag styrer hovedparten af investeringerne i virksomheder, tør sætte deres lid til en dansk produktion af avanceret elektronik.
Sådan lyder konklusionen fra direktør Peter Hinrup fra elektronikproducenten Flextronics' fabrik i Pandrup, som onsdag kastede håndklædet i ringen og opgav at finde investorer, der kan sikre, at fabrikken kører videre.
Flextronics meddelte i januar, at selskabet ville trække sig ud af Danmark.
Flyttede til billigere lande
Det skyldes, at hovedkunden Siemens krævede produktionen flyttet til lande med lavere lønninger, efter medarbejderne i Pandrup havde samlet 33 millioner mobiltelefoner for den tyske elektronikgigant.
Siden har Peter Hinrup og den øvrige ledelse arbejdet på at finde investorer til fabrikken. Ikke for at producere mobiltelefoner, men derimod avanceret elektronik som dvd-afspillere, fladskærme og udstyr til medicinalindustrien.
Ifølge dagbladet Børsen er bygningerne og maskinerne i Nordjylland en kvart milliard kroner værd. Men en investor kunne få herlighederne for en brøkdel. Politiken har tidligere fastlagt prisen til en enkelt krone. Dertil kommer, at der skulle kastes ny kapital i at drive fabrikken videre.
- Men det er langt mindre, end hvad de fleste tror. Mindre end 100 millioner kroner, siger Peter Hinrup til Nordjyske Stiftstidende.
Han mener, at lukningen har store konsekvenser for Danmark. Ikke så meget på grund af de arbejdspladser, der er gået tabt, selv om det er tilstrækkeligt til, at Pandrups borgmester, Flemming Jansen, betegner lukningen som "en tragedie".
For ni måneder siden havde fabrikken 1.700 medarbejdere. Det var i januar faldet til 1.000, og onsdag fik de sidste 330 besked på, at deres job forsvinder, når de nuværende ordrer er ekspederet.
Mest moderne virksomhed
Peter Hinrup hæfter sig ved, at der er tale om landets største og mest moderne virksomhed, som ingen ønsker at føre videre.
- Så er det, jeg må stille det ubehagelige spørgsmål: Hvad er det lige, vi skal leve af i Danmark i fremtiden?, siger han til Børsen.
Flextronics-direktøren mener, at det værste er, at investorerne slet ikke kigger på mulighederne i Danmark.
De er langt mere optaget af risikoen for, at en elektronikproduktion herhjemme ikke er profitabel, fordi lønningerne er lavere i Østeuropa og Asien.
- Det er katastrofalt, at investorerne bruger 80 procent af deres tid på at kigge på risiko og 20 procent på at undersøge ideen. Jeg har talt med flere oplagte investorer, der ikke engang har gidet kigge på vores oplæg, fortæller direktøren til Nordjyske Stiftstidende.
Han forsøger derfor at råbe de danske politikere op.
- Vi vil ikke have statstøtte. Nej tak. Men det offentlige må vise mere interesse i at lave risikovillige investeringer. Og der er nu engang bedre økonomi i at investere i arbejdspladser end i arbejdsløse, fastslår Peter Hinrup.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) erklærer sig igen parat til at investere i at omskole de ansatte fra fabrikken.
Fagforeningerne i Nordjylland siger samstemmende, at der ikke er job at anvise til dem. Arbejdsløsheden i Nordjyllands Amt ligger ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten på 8,8 procent.
Peter Hinrup begynder nu processen med at lukke fabrikken, men banker en ny investor selv på døren, er der stadig en spinkel chance for at redde den, påpeger han.
Den danske elektronikvirksomhed Kiss Technology, som får produceret dvd-afspillere i Pandrup, kalder i Børsen lukningen skuffende og overraskende. Kiss får dog ikke selv problemer, fordi Flextronics blot flytter produktionen til andre af sine fabrikker.