Bredbånds-tv på plads i Danmark

Elselskabet NVE har indgået landets første aftale med Fasttv.net om at sende tv-signalerne ud til danskerne som IP-pakker. Dermed er der åbnet for nye og interaktive tv-tjenester. Endnu er udbuddet dog begrænset.

Landets første aftale, som skal gøre det muligt at se tv i høj kvalitet over en bredbåndslinie, er indgået mellem det nordvestsjællandske energiselskab NVE og selskabet Fasttv.net.

Bag Fasttv.net, som forsøger at bygge en forrentning op om at sælge signaler til IP-tv, står den svenske mediekoncern Bonnier.

De to parter har siden i vinter samarbejdet om at få teknologien til at fungere, og nu er de klar til at erobre det danske tv-marked.

Gælder elselskaber over hele landet

Det gælder ikke kun i Nordvestsjælland, hvor NVE selv ruller optiske fiberkabler ud til sine kunder, men også til elselskaber i resten af landet.

Dem vil NVE levere en pakke med telefoni, superhurtige bredbåndslinier og tv til. Foreløbig er der kun offentliggjort en enkelt aftale med Han Herreds Elforsyning i Brovst.

Endnu er IP-tv i sin vorden, og alle tv-selskaber er ikke klar til at sende deres signaler ud med samme protokol som bliver brugt på internet.

Først og fremmest må kunderne i det nordvestlige Sjælland undvære de kanaler, som Viasat distribuerer. De omfatter blandt andet TV3.

Administrerende direktør Claus Bülow Christensen fra NVE Bredbånd forventer dog, at Viasat også snart kommer med, og derefter vil programudbuddet eksplodere.

Når det gælder tv sendt over bredbåndslinier, er der nemlig ingen tekniske begrænsninger for udbuddet.

I dag er der omkring 40 tv-kanaler i pakken fra NVE. Inden udgangen af året forventer administrerende direktør Claus Michael Drastrup fra Fasttv.net, at det når op over 80 kanaler.

Samarbejdet med Bonnier-selskabet er det første for Bonnier-selskabet herhjemme, men direktøren har store forventninger.

- Antallet af kunder afhænger af, hvor hurtigt energiselskaberne lægger fiber ud til deres kunder. Men jeg har svært ved at forestille mig, at vi har under 50.000 kunder ved udgangen af 2005, siger Claus Michael Drastrup optimistisk.

Læs mail på tv-skærmen

Fordelen ved at sende tv-signaler som IP er, at tjenesten kan integreres med internet og gøres interaktiv.

I praksis elsker kunderne ifølge Claus Bülow Christensen muligheden for et blinkende ikon på tv-skærmen, når der kommer ny mail.

Mailen kan selvfølgelig også læses på skærmen, ligesom det er muligt at browse på websteder, om end oplevelsen ikke er helt så problemfri som på en pc.

Der er også et udbud af videofilm, som kunderne kan se on demand, når de vil, ligesom en række tv-programmer bliver lagret, så de kan ses når som helst.

Derimod er det ikke umiddelbart muligt med de danske regler at tilbyde seerne at se deres yndlingsprogrammer forskud, selv om de i princippet godt kan lagres på en central server, fortæller Claus Michael Drastrup.

IP-tv kræver en dekoder, også kaldet set-top-boks, som skaber det analoge signal for hvert fjernsyn. Det er en af grundene til, at Dansk Bredbånd, der konkurrerer med NVE Bredbånd om at levere bredbånd, telefoni og tv gennem elselskabernes fibernetværk, ikke har taget teknologien i brug.

Konkurrenten sender analogt over fiberen

Dansk Bredbånd, som samarbejder med en række elselskaber, har tv på programmet, men der er tale om analoge signaler, der bliver pakket ind i et digitalt signal og sendt på en særlig bølgelængde på fiberen ud til kunderne.

Signalet bliver konverteret til traditionelt tv i den boks, som Dansk Bredbånds kunder også skal slutte deres telefonlinie og netværkskabel til.

Det har, forklarer direktør Kim Sonne, den fordel, at kunderne kan tilslutte hele deres eksisterende net af tv-kabler til boksen og dermed også sprede signalet til flere fjernsyn i husstanden.

Dansk Bredbånd samarbejder med Telia Stofa, så kunderne kan vælge de kendte tv-pakker.

Det er der dog ikke mange, som gør.

Dansk Bredbånd har cirka 5.000 kunder på fiberkabler, men kun knap 1.000 har valgt også at få tv-signal fra bredbåndsleverandøren.

Det skyldes ifølge Kim Sonne, at mange har et billigt tilbud fra en antenneforening, som de ikke har nogen grund til at sløjfe, hvis ikke Dansk Bredbånd leverer tv-signalerne billigere.

- Vi har haft drøftelser med Fasttv.net, men netop fordi set-top-boksen er dyr, vil vi først komme med IP-tv, når det giver nogle muligheder, som kunderne ikke har i dag, fortæller Kim Sonne.

Han vurderer, at nogle af de største spillere i it-branchen er på vej med initiativer inden for IP-tv, og dem venter han foreløbig på.

Først og fremmest vil han se, hvad Microsoft har i ærmet, fordi han vurderer, at det vil give store fordele at få dekoderne over på en Windows-platform.

Kunderne kan se værdien

Omvendt argumenterer Claus Bülow Christensen fra NVE med, at det er "lovligt bagstræberisk" at lægge en topmoderne optisk fiber ud til kunderne for at levere dem et analogt tv-signal.

- Vi har vurderet, at det er dyrere at opbygge kapaciteten til at sende de analoge signaler end at integrere det hele i IP-protokollen, oplyser han.

NVE Bredbånds direktør fremhæver, at der ligger langt flere muligheder i IP-teknologien.

- Vores erfaring viser, at vi allerede i dag kan forklare kunderne, at vores set-top-boks repræsenterer en reel merværdi, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere