De offentlige myndigheder sjusker og sløser med deres håndtering af danskernes personlige data i en grad, så man bør lade alarmklokkerne bimle.
Alarmsignalerne, som vi i dag ser, bør tages langt mere alvorligt end hidtil, mener lektor og forsker i persondataret og forvaltningsnet på Syddansk Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.
Til Djøf-bladet peger hun, at Datatilsynet fornylig har udtalt kritik af både regioner og kommuner.
Hver fjerde kommune og to af de fem undersøgte regioner fik her karakteren ‘meget kritisabelt.'
Det kan du læse mere om her: Datatilsynet: Danske kommuner overholder ikke persondata-loven - i fire kommuner er situationen 'stærkt kritisabel'
"Præmisserne for Datatilsynets kritik er meget klare og kan vanskeligt komme bag på juristerne i regioner og kommuner. "De skal ifølge persondataloven føre tilsyn med deres egne IT-løsninger. Både dem, de selv driver, og dem, hvor driften er udliciteret til en ekstern leverandør. Hvis de ikke gør det, bryder de reglerne. Så når en region eller kommune falder igennem på alle de kriterier, som Datatilsynet har opstillet i undersøgelsen, og får prædikatet "meget kritisabel", skaber det mistanke om, at myndigheden overhovedet ikke har ført tilsyn med de IT-løsninger, som den har ansvaret for," siger Hanne Marie Motzfeldt til bladet.
Hun sammenligner situationen med, at man som privatperson ikke opdaterer sin computer og ikke holder øje med trusler og andet derude.
Læs også:
Det er på tide at vi udnævner en it-sikkerhedschef for det offentlige
Danske virksomheder smøler med forberedelser til ny kæmpe-persondataforordning
Opråb til alle chefer: EU-stramningen af persondata-reglerne er dit ansvar
Undgå EU-bøder for brud på persondata-reglerne: Her ligger sikkerhedsansvaret i din virksomhed