Det amerikanske teleselskab SBC meddelte i går, at det har sat TDC på salgslisten.
Amerikanerne ejer 41,6 procent af TDC-aktierne. De blev overtaget, da SBC fusionerede med Ameritech i 1999. Ameritech købte sig til kontrol med TDC for 21 milliarder kroner i 1998.
Ifølge en meddelelse, som TDC har sendt til fondsbørsen, vil amerikanerne i første omgang ikke sælge alle deres aktier. De nøjes med knap en tredjedel af alle aktierne i TDC, som med gårsdagens kurs var godt 14 milliarder kroner værd.
Når SBC beholder nogle af aktierne selv, slipper køberen for også at skulle overtage de øvrige TDC-aktier og dermed skulle tage langt flere penge op af lommen.
Den danske lovgivning kræver, at der bliver givet tilbud om at købe alle TDC-aktierne, hvis køberen overtager alle SBC-aktierne, fordi det reelt giver kontrol over TDC - en regel, som i øvrigt blev indført oven på kritik af statens salg af Tele Danmark-aktierne i 1998.
SBC vil dog gerne af med alle aktierne, hvis der er en køber til hele TDC. Over for American City Business Journals, et netværk af erhvervsaviser, fastslår SBC talskvinde, Anne Vincent, at det er "mindst en tredjedel" af aktierne, der er til salg.
- Gennem det seneste halvandet år er TDC markedsværdi steget pænt. Når vi ser på markedet i dag, føler vi derfor, at det er et godt tidspunkt at kapitalisere vores investering i TDC, siger hun.
TDC vil selv købe 8,4 procent af aktierne, hvis ellers prisen er rigtig. Dermed vil det danske teleselskab komme op på at eje de 10 procent af egne aktier, som generalforsamlingen har givet lov til, at TDC ligger inde med. Det vil koste teleselskabet 3,7 milliarder kroner regnet ud fra gårsdagens kurs.
Hverken TDC eller SBC giver nogen antydning af, hvem en køber kan tænkes at blive. TDC forsøger tværtimod at mane alle spekulationer, der først og fremmest har gået på Teliasonera, i jorden og oplyser, at der ikke står en køber på spring.
- TDC er undertiden blevet kontaktet af andre virksomheder inden for branchen med henblik på drøftelse af eventuelle partnerskaber eller strategiske transaktioner på koncern-niveau. Nylige kontakter er blevet afsluttet, mens de endnu var på et indledende stade, og der er ingen igangværende drøftelser, fastslår selskabet således i sin meddelelse til investorerne.
SBC's repræsentanter i TDC's direktion og bestyrelse vil trække sig, når handlen er gennemført. Ifølge meddelelsen fra TDC vil selskabet ikke drøfte fusioner med for eksempel Telia, før en ny bestyrelse "har afsluttet gennemgangen af selskabets langsigtede strategi".