Artikel top billede

EU-Kommissionen løfter pegefingeren: Roaming må ikke bruges som undskyldning for prisstigninger på danskernes mobilabonnementer

EU-Kommissionen løfter pegefingeren over for de danske mobilselskaber, der hæver priserne for mange mobilkunder for at dække deres nye udgifter til roaming.

Det kan være i strid med EU's regler, når de danske teleselskaber hæver deres priser med 10 eller 20 kroner på en række abonnementer som direkte følge af, at EU fra 15. juni fjerner roamingafgiften.

Med de nye regler forbydes teleselskaberne at opkræve roaming-afgift direkte fra kunderne. Til gengæld må de godt opkræve en afgift fra hinanden, når deres kunder anvender et andet selskabs netværk.

Den afgift kan blive en dyr affære, mener mobilselskaberne, som over en kam har varslet ændringer i abonnementer og i mange tilfælde har flyttet kunder over på dyrere abonnementer.

Bladet Ingeniøren har modtaget et ‘notat' fra EU-Kommissionens danske kontor.

Her skriver kommissionen, at:

‘Roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger. Der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen.'

Ifølge bladet vil EU-Kommissionen dog ikke svare på, om prisstigningerne er direkte ulovlige.

'Kunder, som bliver truet med prisstigninger, bør informere den nationale myndighed,' lyder det i stedet i notatet.

Prisstigninger

Telia valgte onsdag at overflytte alle kunder til det såkaldte ‘Roam like Home'-abonnement, hvilket fører til en månedlig prisstigning på 10-20 kroner for mange.

3 har som reaktion på EU-beslutningen valgt kun at tilbyde udlandstelefoni under ‘3LikeHome'-pakken, mens Plenti har indført et basis-abonnement, der kun gælder i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Plenti klar med plan mod nye roaming-regler: Standard-abonnement skal kun gælde i Danmark.

TDC har omvendt valgt at hæve priserne på sine abonnementer, men til gengæld bibeholde muligheden for udlandstelefoni.

Telia meddelte i forbindelsen med prisstigninge, at en ‘beskeden prisstigning' på 10-20 kroner ‘bestemt ikke er noget, vi bliver rige af.'

Samtidig varslede Telia, at selskabet vil ‘kigge på' prisen igen, hvis den lille stigning viser sig uholdbar.

Hos TDC ved man heller ikke, om det er tilstrækkeligt med en prisstigning på 10-20 kroner om måneden.

Direktør Pernille Erenbjerg siger til Børsen, at stigningerne skal dække en estimeret ekstraudgift på 130 millioner kroner, men at TDC ikke aner, om estimatet holder vand, da det afhænger af, hvor meget kunderne bruger telefonen i udlandet.

"Det vil ikke gå i nul for os. Nu kommer vi med nogle prisstigninger, og så må vi se, hvor meget de kan afhjælpe problemstillingen. Men jeg tror, det bliver svært at regne sig frem til, at det her bliver en god forretning for os," siger Pernille Erenbjerg til Børsen.

Læs også:

De nye roaming-regler: Sådan kan de påvirke dit mobil-abonnement

Slut med skyhøje roaming-priser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer

Den danske mobilkrig er i fuld gang: Telia og TDC bløder - Telenor og 3 skovler kunder til sig

Plenti: EU's nye roaming-regler kan blive farlig for discount-teleselskaberne og konkurrencen

Netop vedtaget i EU: Slut med afgifter for data-roaming til sommer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere