Artikel top billede

Internettets opfinder vil have borgerløn: "Kunstig intelligens er et seriøst problem i samfund, hvor man skal arbejde for at få penge"

Las Vegas, Nevada. Kunstig intelligens kommer til at koste arbejdspladser, og hvis den udbredte AI-skepsis skal overkommes, bliver vi nødt til at gentænke hele den måde, vi indretter samfundet økonomisk på. Tim Berners-Lee opfordrede i Las Vegas hele verden til at indføre borgerløn.

Reportage: Udbredelsen af kunstig intelligens kommer til at ændre arbejdsmarkedet, og derfor bliver vi nødt til at gøre os uafhængige af traditionelt lønarbejde, hvis teknologien rent faktisk skal gøre gavn.

Det var et af hovedbudskaberne, da sir Tim Berners-Lee indtog scenen til Dell EMC World i Las Vegas med den noget overvældende opgave "at sætte kunstig intelligens i perspektiv".

På en time, vel at mærke.

Ifølge Berners Lee, der er krediteret for noget så beskedent som opfindelsen af internettet, skræmmer tanken om kunstig intelligens mange mennesker, der med rette er bange for at miste deres arbejde.

Derfor må samfundet indrette sig til en hverdag, hvor det langt fra er alle, der arbejder.

"Den selvkørende bil vil fjerne chaufførens job, og selvkørende landbrugsmaskiner vil i stigende grad fjerne arbejdspladser fra gården. Det dominerende spørgsmål er, om robotterne tager vores arbejde, så kunstig intelligens er et seriøst problem i samfund, hvor man skal arbejde for at få penge"," sagde Tim Berners-Lee.

Han gav sit bud på, hvordan økonomien bør ændre sig for at blive klar til kunstig intelligens-revolutionen.

"Hvis teknologien skal gavne os, bør vi nok overveje et system, hvor alle får penge. Vi må som samfund lære at respektere dem, der laver noget andet end at have et arbejde."

Budskabet udløste en del mumlen i salen, og socialisme er tilsyneladende ikke det dominerende tankesystem på en teknologi-konference i Las Vegas.

Robotter beder ikke lønforhøjelse

Med udmeldingen slutter internettets fader sig til blandt andet Elon Musk og forfatteren Martin Ford, der har skrevet den omtalte bog "Robotterne kommer".

Begge har argumenteret for, at borgerløn er en nødvendighed, hvis kunstig intelligens i fremtiden skal overtage funktioner på tværs af arbejdsmarkedet.

Berners-Lee opfangede tilsyneladende hurtig uroen i salen, og han reagerede ved at forsikre de tusindvis af tilhørere om, at AI på sigt kan give så store besparelser, at borgerløn vil være fuldt økonomisk forsvarligt.

"Tænk på løn-besparelserne i den offentlige sektor. Så vidt jeg ved, kræver robotter ikke så meget i løn, så økonomien skal nok klare sig."

AI skal altid kunne gås efter i sømmene

Trods de potentielle implikationer for den økonomiske verdensorden, udtrykte Tim Berners-Lee optimisme i forhold til en fremtid med kunstig intelligens.

Fra scenen påpegede han blandt andet mulighederne for at bruge AI til at faktatjekke og bekæmpe "fake news", hvilket Facebook allerede er i gang med.

Han advarede dog mod potentielle problematikker i forhold til privat ejerskab over kunstig intelligens.

I USA bruger mange sektorer privatejede algoritmer til at tage vigtige beslutninger, og i flere stater vurderer algoritmer for eksempel, hvor stor sandsynlighed en straffefange har for at begå kriminalitet igen, hvilket påvirker strafudmåling og mulighed for prøveløsladelse.

Den praksis er blevet kritiseret, fordi algoritmerne tilsyneladende er godt gammeldags racistiske - sorte fanger bliver gennemgående anbefalet længere straffe.

Racismen kan muligvis elimineres i takt med, at kunstig intelligens udvikler sig, men et andet og mere grundlæggende kritikpunkt har været, at teknologien krænker retsfølelsen, da det ikke er muligt at få indsigt i algoritmens beslutningsgrundlag.

Den er nemlig privat ejendom.

Og netop uigennemsigtighed fremførte Tim Berners-Lee afslutningsvis som en af de største faldgruber for kunstig intelligens.

"Lad os sige, at Facebook eller Twitter finder frem til et system, der har 100 procent succes med at spotte falske nyheder. Det ville være fantastisk. Men hvis vi blankt accepterer, at noget er usandt, uden mulighed for at tjekke datagrundlaget, så har vi et problem. Så er vi helt inde og rokke ved, hvad sandhed egentlig betyder."

Læs også: 

Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

Tesla-stifter Elon Musk vil have indført borgerløn: "Jeg har svært ved at se en anden løsning"

Derfor vil robotter og computere ikke føre til massearbejdsløshed - men til gode tider

Robotter og it-systemer overtager vores job: Men disse job bliver det svært fuldstændigt at automatisere

Eksperterne siger at dit job vil forsvinde fra jordens overflade - men deres spådomme kan være helt i skoven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel