Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Pas på: Gmail oversvømmes af smart phishing-trick - klik ikke på dette link

Russiske hackere forsøger med smart trick at narre Gmail-brugere til at give dem adgang til konti. Tricket er så svært at gennemskue, at Google helt usædvanligt selv advarer mod fupnummeret.

Russiske snydetampe er på spil i Google-universet med et phishing-trick, der er så svært at gennemskue, at Googles moderselskab, Alphabet, helt usædvanligt har udsendt en advarsel om fupnummeret.

Det er sket, efter at et meget stort antal Gmail-brugere har rapporteret, at deres konti er blevet hacket.

I phishing-nummeret vil man som Gmail-bruger modtage en mail fra en sine kontakter med henvisning til et link i Google Docs, som ens bekendte beder en om at klikke på.

Bag linket gemmer der sig imidlertid en såkaldt ‘dummy app,' hvor man giver russiske hackere adgang til ens Gmail-konti.

Google meddeler, at phishing-mailen blev udsendt i tre timers tid, inden selskabet fik blokeret for den ved at lukke for de bagvedliggende Gmail-konti og fjerne adgangen til de inficerede sites fra Google-universet.

Misbrug af OAuth-protokollen

Ifølge Computerworlds ameriakanske nyhedstjeneste har de russiske hackere anvendt den såkaldte OAuth-protokol til angrebet.

Protokollen anvendes af blandt andre Google, Twitter og Facebook til at håndtere forbindelser til tredjeparts-apps.

OAuth-protokollen overfører ikke adgangskoder, men anvender en særlig adgangs-token som adgangsvej til andre konti.

Dermed kan protokollen hurtigt blive et farligt våben i de forkerte hænder, skriver vores nyhedstjeneste.

De russiske hackere har angiveligt skrevet en tredjepart-app, som lever helt op til Googles procedurer for at få adgang til andre konti.

"Angrebet er ret godt tænkt. Det udnytter mulighederne, der er for at linke en Google-konto til en tredjeparts-applikation," lyder det fra Mark Nunnikhoven fra it-sikkerhedsselskabet Trend Micro.

Metoden er den samme, som hacker-gruppen Fancy Bear for nogle uger siden anvendte i et lignende angreb.

Det var også Fancy Bear, der stod bag et succesfuldt phishing-angreb mod Forsvarets interne mail-system mil.dk.

Det kan du læse mere om her: Hacker-angreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og et par ubesvarede spørgsmål.

Google anbefaler alle Gmail-brugere at køre et sikkerhedstjek i kølvandet på angrebet.

Det kan du gøre med Googles værktøj, som du finder her.

Læs også om et nyligt forsøg på at phishe Computerworld: Warning! Vi lukker din mail nu - hvis ikke du klikker her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere