Hele 10 danske ministerier er blevet hacket, og tilsammen har it-kriminelle skaffet sig adgang til interne oplysninger og emails fra ministerierne mere end 100 gange.
Antallet af hackede ministerier fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået, og det årelange phishing-angreb på Forsvaret er således langt fra et enestående tilfælde.
"Der er lige nu et massivt angreb mod ministerierne. Det er pinligt, at man ikke har brugt helt basale sikkerhedsforanstaltninger i ministerierne," siger it-sikkerhedskonsulent Henrik Lund Kramshøj med henvisning til, at flere af angrebene tilsyneladende er udført med meget simple og lavteknologiske midler.
Det samme gjorde sig gældende i det for nyligt offentliggjorte angreb på Forsvaret, hvor hackere ved hjælp af banal phishing skaffede sig adgang til interne mail-systemer gennem flere år.
Ministerier tilbageholder oplysninger
Blandt de hackede ministerier er både Skatteministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, der alle afviser at kommentere på de konkrete angreb.
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet oplyser til gengæld, at man to gange har været ramt af ransomware-angreb, hvilket måske ikke er så overraskende, når man tager i betragtning, at ransomware-angreb nærmest er et hverdags-fænomen i kommunerne.
Læs også: Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år
Det er dog værd at holde sig for øje, at Ekstra Bladets artikel ikke indeholder nogen information om, hvilke typer data, hackerne har fået fingrene i. Alle de ramte ministerier fastholder, at hackere på intet tidspunkt har haft adgang til fortrolige oplysninger.
Det betyder dog ikke nødvendigvis, at hackerangrebene ikke er problematiske, og Center for Cybersikkerhed konkluderede i sin seneste rapport, at overfladiske oplysninger om offentligt ansattes gøren og laden blandt andet kan bruges til at forbedre fremtidige hackerangreb.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har afvist at stille op til interview om sagen.
De hackede ministerier er: Sundheds- og Ældreministeriet, Forsvarsministeriet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet samt Skatteministeriet.
Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål