KMD er i krise. Det viser selskabets helt dugfriske årsregnskab, der gør det tydeligt, at 2016 ikke blev noget godt år for KMD, der for tiden er part i et spektakulært opgør med en hel stribe af sine største kunder.
Væksten i omsætningen er nærmest gået i stå med en vækst på blot 3,5 procent mod godt syv procent året før.
Og selskabets driftsindtjening før afskrivninger - EBITDA - er faldet fra 933,6 millioner kroner i 2015 til nu 661,7 millioner kroner. Det svarer til et fald på mere end 29 procent.
Efter indregningen af de finansielle poster lander KMD med et bragende underskud for året på 238 millioner kroner.
KMD peger dog selv på, at væksten i omsætningen for selskabet er ‘tilfredsstillende' i det ‘eksisterende marked,' der er præget af en ‘betydelig og voksende' konkurrence.
Omstilling
KMD er for tiden midt i en stor omstilling, som skal transformere selskabet fra dets fundament som egenrådig kommune-leverandør med monopol-status til almindelig kommerciel spiller i fri konkurrence med andre it-selskaber.
Du kan læse mere om disse målsætninger i dette tidligere interview med KMD-direktør Eva Berneke: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden
Omstillingen gør imidlertid ondt.
I hvert fald er KMD for tiden involveret i store slagsmål med en hel stribe af selskabets vigtige hovedkunder, der tæller Skat, Coop, Region Syddanmark, ATP, FTF-A og en række kommuner.
Skat har sagsøgt KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner, hovedkunderne i kommunerne er vrede og utilfredse og truer med at udelukke KMD fra kommende udbud, mens Region Syddanmark, ATP og a-kassen FTF-A har opsagt meget store kontrakter med selskabet
Hertil kommer, at KMD fornylig indgik forlig med meget vrede kommuner om den mangelfulde levering af de såkaldte støttesystemer.
Det kan du læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit efter måneders voldsom kritik.
Alle disse sager koster mange millioner kroner, og det er noget, der kan mærkes i KMD.
Selskabet har ganske vist blankt afvist erstatningskravene fra både Skat og ATP - der kræver 881 millioner kroner i erstatning - men har alligevel været nødt til at hensætte betydelige beløb til at dække de udgifter, der kan blive forbundet med disse store sager.
"Udviklingen i indtjeningen er påvirket negativt af ekstraordinært mange ressourcer til en mindre gruppe af store leverancer. Nettoresultatet er endvidere negativt påvirket af hensættelser, som afdækker udestående sager, herunder det forlig, KMD netop har indgået med Kombit," lyder det fra KMD.
Også fremgang
Mens de spektakulære sager fylder meget, er der også fremgang at spore på forskellige områder for KMD.
Selskabet peger blandt andet på, at omsætningen i det vigtige erhvervssegment er steget med 33 procent. Det er en vigtig målestok for selskabet i det bestræbelser på at vinde indpas i erhvervslivet.
"Vi er tilfredse med det vækstspor, som KMD er på. Vi hæfter os særligt ved, at det er lykkedes os at løfte omsætning og indtjening i erhvervssegmentet. Omsætningsfordelingen mellem de forskellige markedssegmenter fortsætter den positive udvikling, hvor forretningssegmenterne støt nærmer sig en mere balanceret fordeling. Det sker ved hjælp at opkøb, men også via den samlede synergi, der opstår mellem vores opkøb og den eksisterende forretning," lyder det fra Eva Berneke i forbindelse med regnskabet.
Du finder KMD's regnskab for 2016 her: KMD Holding Ap Årsrapport 2016
Læs også:
KMD vil sagsøge ATP efter fyring: ATP's indsats har været ?mangelfuld, forsinket og fejlbehæftet'
Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?
ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise
KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik
Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej