Artikel top billede

Google hakker 35 procent af størrelsen på foto-filer med nyt open source-projekt

En ny open source-JPEG-encoder fra Google skal gøre internettet 35 procent hurtigere at loade på alverdens mobiltelefoner. Læs her, hvordan Google arbejder på at gøre billed-filer hurtigere at hente ned.

I slutningen af denne uge lancerer Google et nyt open source-projekt ved navn Guetzli, som er et JPEG-formateringsværktøj.

Googles nye JPEG-encoder har til formål at komprimere JPEG-billeder med yderligere 35 procent, så eksempelvis foto-rige hjemmesider på blandt andet en mobiltelefon loader hurtigere.

På Googles open souce-blog forklarer Robert Obryk and Jyrki Alakuijal, to software-ingeniørerer hos software-gigantens europæiske research-afdeling, mere om Guetzli-projektet.

"Guetzli, der betyder småkage på schweizertysk, er en JPEG-encoder for digitale billeder og webgrafik, som kan give hurtigere online-oplevelser ved at producere mindre JPEG-filer, mens kompatibiliteten fastholdes med de eksisterende browsere, image-processering og JPEG-standarden," fortæller de to herrer på Googles open source-blog.

Flere forsøg med billeder

Google har i tidernes løb haft gang i flere forskellige billedkomprimeringsprojekter for at sikre sine Android-, Chrome-browser og søge-brugere en hurtigere web-oplevelse med billeder.

Blandt andet har Google-folkene tidligere arbejdet på en JPEG-afløser ved navn WebP, som du kan læse mere om her: Google forbedrer sit billedformat

Også en algoritme til datakomprimering ved navn Zopfli, ligeledes taget fra de schweiztyske bageopskrifter, har software-selskabet arbejdet på i flere år.

Du kan læse mere om Zopfli her: Google gør nettet hurtigere

Googles software- ingeniører på Guetzli-projektet drager paralleler til Zopfli med den nye satsning på at gøre JPEG-filer endnu hurtigere at loade.

"Fra et praktisk synspunkt er vores projekt meget lig arbejdet med Zopfli-algoritmen, som producerer mindre PNG- og gzip-filer uden at skulle introducere et nyt format," forklarer Robert Obryk and Jyrki Alakuijal om det nuværende Guitzli-arbejde.

"Det er også anderledes end de teknikker, der benyttes i RNN-baseret billedkomprimering, RAISR og WebP, som begge behøve client- og økosystemsændringer for at opnå komprimeringsforbedringer på internet-niveau," lyder det videre.

Du kan læse om Guetzli-projektet på Googles open source-blog.

Læs også:
Sådan digitaliseres vores kulturarv på en platform af open source

Forslag: Lad os erstatte JPG med det fantastiske billed-format BPG




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere