Artikel top billede

0-dagssårbarheder er det rene guf for hackere: Så hurtigt slår hackerne til

200 forskellige 0-dagssårbarheder er blevet undersøgt i en ny rapport. Se her, hvor hurtige de it-kriminelle er til at angribe, når en 0-dagssårbarhed er afsløret.

Omkring 22 dage.

Så lang tid tager det typisk, fra en 0-dagssårbarhed er blevet afsløret, til der eksisterer fuldt funktionel kode, der kan udnytte sårbarheden - et såkaldt exploit.

Det skriver analysevirksomheden RAND i en ny rapport, hvor 200 0-dagssårbarheder er blevet undersøgt.  

0-dagssårbarheder er en af de ting, både brugere og leverandører frygter mest.

Da leverandøren kun lige har fået kendskab til sårbarheden, deraf navnet, eksisterer der endnu ingen patch, der kan lukke hullet.

0-dagssårbarheden er derfor det rene guf for de it-kriminelle, der kan se deres snit til at forsøge at udnytte hullet i softwarens sikkerhed.

"It-kriminelle benytter 0-dagssårbarheder til at gå efter organisationer og mål, der normalt er opdaterede med patches; dem, der ikke ikke er flittige med at opdatere, kan angribes via sårbarheder, som der eksisterer opdateringer til, men hvor de endnu ikke er rullet ud," skriver RAND.

Læs også: Se top 10-listen: Disse programmer på din computer har flest sårbarheder

Det interessante ved 0-dagssårbarheder er dog, at de i princippet kan eksistere ganske længe, før det bliver offentligt kendt, at sårbarhederne findes.

Sårbarheder lever længe uden at være afsløret

Ifølge rapporten fra RAND har 0-dagssårbarheder en gennemsnitlig levetid på knap syv år - hvilket er tiden fra, at nogen opdager sårbarheden til, at det afsløres offentligt, at sårbarheden eksisterer.

Samtidig er det værd at bemærke, at der ifølge RAND's analyse er en relativ lav sandsynlighed for, at to personer uafhængigt af hinanden opdager den samme sårbarhed - den ligger nemlig på blot 5,7 procent.

Det betyder ifølge analytikerne, at man faktisk ikke opnår de store sikkerhedsmæssige gevinster ved at afsløre, at man har kendskab til en 0-dagssårbarhed.

Derfor kan det også for både dem, der vil forsvare systemerne, og dem, der vil angribe dem, give gode mening at holde kortene tæt til kroppen, hvad angår 0-dagssårbarheder.

Mens den gennemsnitlige levetid for en 0-dagssårbarhed altså er på knap syv år, så skriver RAND, at 25 procent af de 200 undersøgte sårbarheder ikke nåede at eksistere i mere end halvandet år.

Og 25 procent af dem har eksisteret i mere end ni og et halv år.

Af de 200 0-dagssårbarheder, RAND har undersøgt, er 40 procent af dem 0-dagssårbarheder, der endnu ikke er afsløret over for offentligheden.

Læs også:

Se top 10-listen: Disse programmer på din computer har flest sårbarheder

Pas på denne type "uskyldige" vedhæftede filer: Narrer dit antivirusprogram - og sender din maskine i malware-fælden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere