Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) er ikke bleg for at stikke store bøder ud til virksomheder, der lidt for kreative med deres algoritmer til at holde konkurrenterne fra fadet.

Virksomheder med algoritme-prissammenligningsmekanismer på produkthylderne skal tage sig i agt for en dansk kvinde.

Kvindens navn er Margrethe Vestager, og hun har for nyligt løftet pegefingeren og drejet den imod de virksomheder, som benytter deres algoritmer til at blokere for konkurrenter og/eller danne priskarteller.

For efter Google er havnet på anklagebænken beskyldt for netop at have brugt sin altdominerende position på søgemarkedet til at holde konkurrenter ude af markedet for shopping-prissammenligninger, advarer EU-Konkurrencekommissær Margrethe Vestager igen it-selskaber mod heftige bøder.

"Jeg synes ikke, at konkurrencemyndigheder skal være mistænksomme mod enhver, som benytter et automatiseret system til prisfastsættelse, men vi skal være på vagt," lyder det fra Margrethe Vestager fra på en konference arrangeret af den tyske konkurrencemyndighed Bundeskartellamt.

Det skriver Reuters.

Læs også: Margrethe Vestager smækker ny milliard-bøde i bordet: Tech-giganter straffet for batteri-kartel

Store bøder som straf

Talen var rettet mod de virksomheder, der indgår i karteller, og som har til hensigt at skabe et hemmeligholdt prisniveau, der imødegår den frie konkurrence.

For den slags aktiviteter er dukket op med sofistikerede algoritmer hos grupperinger af virksomheder, der kan prissætte, som de vil, og derefter fordele et marked mellem sig.

"Som konkurrencemyndighed skal vi holde øje med karteller, der benytter software til at operere mere effektivt. Hvis den slags værktøjer er med til at opretholde deres karteller mere nøje, vil det give sig udslag i de bøder, som vi pålægger virksomhederne," siger Margrethe Vestager.

Bare for at få en fornemmelse af bødestørrelsen, står Googles påståede monopolmisbrug af sin søgemaskine til at promovere selskabets mere eller mindre kendte shoppingservice til at koste it-giganten op mod 45 milliarder kroner i bøde.

Det kan du læse mere om her: Vestager kræver svar fra Google i milliard-konkurrencesag

Margrethe Vestagers bøderamme går op til 10 procent af en virksomheds omsætning, hvis en it-virksomhed eller andre med smarte algoritmer holder konkurrenterne ude af et marked.

Læs også:
Google: Derfor har vi slet ingen ambitioner om at være store og magtfulde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere