Artikel top billede

Massiv bekymring over manglende it-sikkerhed og privatliv: Internet of things har en alvorlig udfordring

Forbrugerene er skeptiske over for internetforbundne enheder i hjemmet, viser ny undersøgelse.

Næsten to-tredjedele af alle forbrugere er bekymrede for, at internetforbundet forbrugerelektronik skal lytte med på samtalerne hjemme i køkkenet.

Det viser en ny Gartner-undersøgelse foretaget blandt 10.000 respondenter i USA, Storbritannien og Australien.

Forbeholdet over for de såkaldte internet-of-things-enheder (IoT) er ikke overraskende.

Flere sager har malet et grimt billede af IoT, som når tv-værter i USA igennem fjernsynet kan aktivere Amazons Echo-enhed, eller data indsamlet fra en Echo-enhed bliver brugt i straffesager.

I Danmark har forbundne Samsung-fjernsyn skabt skræk for aflyttende fjernsyn, hvilket dog viste sig at være en and

Privacy-bekymringer er dog ikke alt, som den ventende IoT-tsunami skal slås med, ifølge Gartners undersøgelse.

De fleste forbrugere fortæller, at de ikke har et behov for IoT-forbundne enheder i hjemmet.

IoT i privaten er i høj grad stadig i "early adopter"-fasen for entusiasterne, beskriver Gartner-undersøgelsen.

Læs også: Internet of Things kommer til at ændre alt: Sådan vil du kunne koble både droner og maskiner direkte til dit ERP-system

Stort potentiale

Forbundne enheder i hjemmet kan gøre hverdagen lettere og mere effektivt.

Eksempelvis kan smarte termostater selv med tiden vide, hvornår du vil have stuen til at være varm og selv skrue ned for varmen i soveværelset om aftenen.

Når - og hvis - flere forskellige produkter kan styres sammen, kan dit hjem gennemføre avancerede handlinger uden din indblanding.

Tænder du fjernsynet, kan lyset eksempelvis selv sænke lysstyrken, persiennerne rulles ned for stuevinduerne, og opvaskemaskinen stopper for ikke at forstyre.

Dette er dog stadig drømmescenariet, og de adspurgte i Gartners undersøgelse fortæller, at de i dag ligeså gerne selv vil have kontrol over termostater og lyset, ligesom de føler, at de kan gøre det hurtigere selv.

Kun en tredjedel af de adspurgte var interesseret i et system, der automatisk regulerer hjemmets enheder.

Læs også: Alle taler om internet of things - men Danmark har slet ingen IoT-sikkerhedsplan

Danskerne har samme bekymringer

Andre undersøgelser vises et lignende billede, om end mere positivt. Mediebureauet Mindshare undersøgte i 2016 forbrugernes holdning til IoT i 19 forskellige lande, herunder Danmark.

71 procent af de adspurgte danskere sagde, at privatliv er et vigtigt princip for dem, da de blev spurgt, hvorfor de var bekymrede, når virksomheder indsamler data via forbundne enheder.

58 procent sagde, at "det føles creepy", ligesom 18 procent ikke mente, at de fik noget ud af det.

Ligeledes ser vi i dag store sikkerhedsmæssige problemer ved IoT.

I slutningen af 2016 blev et større netværk af inficerede forbundne printere, lamper og lignende brugt til at gennemføre et større DDOS-angreb.

Læs mere her: Printere og videokameraer nyt mål for hackerne: IoT-udstyr lægger Amazon, Spotify og Twitter ned i stort angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere