Artikel top billede

Atea-chefer beholdte selv iPads og andre gaver: Kan føre til sager om underslæb

Sagen om bestikkelse af offentligt ansatte vokser fra kun at omhandle bestikkelse til måske også at omhandle skattefusk og underslæb. "Det var kulturen i Atea," forklarer tidligere Atea-chef.

Sagen om Ateas bestikkelse af offentligt ansatte udvides til ikke kun at omhandle bestikkelse.

Nu omhandler den også efterforskning af underslæb og skatteunddragelse.

Det sker efter nye informationer fra en af de nyeste sager mod en ansat i Rigspolitiet.

Den ansatte fra Rigspolitiet var sigtet for at have modtaget en iPad som gave fra Atea, hvilket interne mailkorrespondancer påviste.

Men en tidligere Atea-chef forklarede i retten torsdag, at han selv havde beholdt den omtalte iPad i mailen som en form for bonus, og at det var normal kotume i Atea.

Her lød forklaringen, at chefer gav sig selv en bonus og afskrev produkterne som gaver til offentlige personer, "hvis nogen skulle spørge ind til det efterfølgende."

Den form for identitetsmisbrug har tidligere været med til, at Bagmandspolitiet (SØIK) har droppet ni sager mod offentligt ansatte. 

Ifølge Børsen blev den tidligere Atea-chefs kommentar bekræftet af et brev sendt til bagmandspolitiet (SØIK) fra en anden sigtet, tidligere Atea-chef:

"Der blev påført mange kundenavne og sager - fiktive som faktiske - for ikke at skabe misundelse, når sælgerne skulle honoreres for en ekstraordinær indsats," forklarer brevet, der blev læst op i retsalen i Glostrup.

Læs også: Ansat i Rigspolitiet frifundet i bestikkelsessag: Atea-chef beholdt selv iPad-gave

Underslæb og skatteunddragelse

På grund af indrømmelsen fra Atea-chefen, blev den offentligt ansatte hos Rigspolitiet frifundet. Atea-chefen er dog selv sigtet i sagen om bestikkelse og beskyttet af navneforbud.

Udtalelsen fra den tidligere Atea-chef samt brevets indhold peger på, at der i Atea er en kultur, hvor man belønnede sig selv. En af begrundelserne var, at man på den måde undgik intern, negativ splid mellem sælgerne.

Det åbner dog for spørgsmål om, hvorvidt der har foregået underslæb, hvis ikke Atea kendte til den angivelige kultur blandt firmaets sælgere, eller hvorvidt de valgte gaver beskattes eller er en del af sælgernes kontrakter.

Forstå hele Atea-sagen her: Forstå Atea-bestikkelsessagen: Det er der sket indtil nu - og det sker der i løbet af 2017

Sager og emner som er interessante for den videre efterforskning, forklarer chefanklager Steen Bechmann Jacobsen fra Bagmandspolitiet (SØIK).

"Det er klart, at den type informationer og detaljer er interessante både for det aktuelle sagskompleks, men også for yderligere efterforskning."

"Hvis der er tegn på yderligere strafbare handlinger, så er det klart, at det skal efterforskes og tages op," siger Steen Bechmann Jacobsen til Computerworld.

Ateas direktør, Morten Felding, har ikke vendt tilbage efter Computerworld har henvendt sig med spørgsmål omkring sagen.

Læs også:  Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere