TDC skaber paradis for spammere

Danmarks største teleselskab giver frit slag for spam-reklamer mod de brugere, der har oprettet en digital signatur. Dansk Folkeparti kalder det "fuldstændigt vildt" og kræver hullet lukket. Advokat finder fremgangsmåden på kant med loven.

TDC giver fri adgang til mail-adresser på alle, der tilmelder sig den digitale signatur via standardtilmeldingen.

Det sker, uden at brugerne får klar besked om, at deres oplysninger ligger frit tilgængelige på nettet.

Sagen ryster it-ordfører Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti, der kræver, at TDC lukker for muligheden for at malke mail-adresser.

Fuldstændigt vildt
- Det er jo fuldstændigt vildt. Det kan ikke være rigtigt, at man har en internetside, hvor folk, der har tilmeldt sig den digitale signatur, bliver offentligt udstillet på den måde. Her kan virksomheder, der ønsker at sende reklamemails, gå ind og hente adresser kvit og frit. De adresseoplysninger skal ikke eksistere, uden at brugeren har givet udtrykkeligt samtykke til det, siger Jørn Dohrmann.

Tilmed vurderer it-advokat Pernille Borup fra advokatfirmaet Von Haller, at TDC?s fremgangsmåde er på kant med loven:

- Det er en overtrædelse af persondataloven, når kunden ikke tydeligt bliver informeret om, at hans eller hendes e-mailadresse bliver offentliggjort, og hvor den bliver det, siger hun.

Hun peger på, at TDC ifølge loven skal sørge for, at uvedkommende ikke kan malke systemet for mail-adresser.

Adresserne findes på siden www.certifikat.dk, og et besøg her afslører, at telegiganten ikke forhindrer malkning af mail-adresser.

En simpel søgning på et tilfældigt navn som eksempelvis ?Sander? giver op til 20 mail-adresser.

Hundredevis af adresser

Med gentagne tilfældige søgninger kan man på få minutter stå med hundredvis af adresser.

Jørn Dohrmann frygter, at sagen kan få negativ indflydelse på udbredelsen af den digitale signatur:

- Vi vil gerne have, at den danske befolkning tilmelder sig den digitale signatur og er med på idéen. Det får man ikke ved at hænge deres mail-adresser ud på en hjemmeside.

Det kan godt lade sig gøre at fravælge offentliggørelsen af mail-adressen, men kun hvis man vælger den avancerede installation.

I den standardinstallation, som TDC anbefaler, bliver mail-adresser automatisk offentliggjort.

Ifølge TDC sker det blandt andet for, at andre brugere kan verificere gyldigheden af en given persons signaturcertifikat.

Vicedirektør i TDC Morten Brøgger erkender, at kommunikationen til brugerne om offentliggørelse af adresser skal forbedres.

- Vi kigger på, om teksterne er gode nok, og vi vil tale med vores jurister og datatilsynet om, hvorvidt de skal gøres bedre. Med hensyn til de offentliggjorte adresser, så synes vi, at det er ærgerligt, hvis siden bliver misbrugt. Vi vil se på, om vi kan gøre det umuligt at misbruge den, og om det overhovedet er en god ide at have søgetjenesten, siger han.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere