Trustpilot-kritikken fra Jens Højgaard i enkeltmandsvirksomheden Din Hvidevare Reparatør om inkassobureauet HornskovVindberg er nu havnet på justitsministerens bord.
Det fremgår af et spørgsmål stillet i Folketingets Retsudvalg af retsordfører Rune Lund fra Enhedslisten til den nyudnævnte justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
"Vil ministeren redegøre for sin holdning til, om Danmark skal have lovgivning, der beskytter handlendes ytringsfrihed og retten til give at give kritiske anmeldelser af virksomheder," lyder spørgsmålet fra Rune Lund.
I sit spørgsmål henviser han til to Computerworld-artikler om sagen.
Det drejer sig om denne artikel: Jens Højgaard skrev negativ anmeldelse på Trustpilot - nu er han blevet sagsøgt for 11.419 kroner
Og så denne artikel, der handler om, at amerikansk lovgivning om at lade handlende ytre sig frit, er kraftigt på vej til at blive en realitet i USA: Amerikanerne kan snart kritisere virksomheder sønder og sammen på nettet
Forsinket af administrativ fejl
Spørgsmålet er officielt stillet nsdag, men det blev oprindeligt stillet til ministeren i sidste uge.
"Der var sket en administrativ fejl her i Folketinget. Så spørgsmålet var ikke blevet sendt videre til ministeren," forklarer Rune Lund i en mail til Computerworld, efter sagen begyndte at rulle i sidste uge.
Enhedslistens retsordfører lægger i mailkorrespondancen ikke skjul på sin egen holdning til spørgsmålet.
"Selvfølgelig skal virksomheder og enkeltpersoner have lov til at give anmeldelser af virksomheder på nettet. Det siger sig selv. Det er ikke mindst et spørgsmål om ytringsfrihed. Men det er også et spørgsmål om, at gennemsigtighed på markedet er nødvendigt for, at forbrugere og virksomheder kan foretage oplyste valg," lyder det fra Rune Lund.
"Hvis den nuværende lovgivning giver mulighed for, at virksomheder kan benytte sig af bøllemetoder for at undergrave ytringsfriheden, så skal vi have ændret lovgivningen," fortsætter han.
Undgå bondfangere
Computerworld spurgt samtlige ni retsordfører på Christiansborg om, hvorvidt ytringsfrihed vejrer højere end handelsbetingelser hos en sælger, der har til formål at tie kritik ihjel, så handlende ikke kan afpresse sælgeren på medier som Trustpilot og andre anmeldersites.
Udover Enhedslistens Rune Lund er det kun Alternativets Caroline Magdalene Maier, som er vendt tilbage på vores forespørgsel.
"Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vores grundlovssikrede ytringsfrihed også skal gælde for handlende, der ønsker at udtrykke sig negativt om en oplevelse hos en virksomhed. Jeg har kort sagt meget svært ved at se retfærdiggørelsen i, at en virksomheds handelsbetingelser skulle kunne trumfe ytringsfriheden," lyder det fra Caroline Magdalene Maier.
Hun peger på, at politikerne på Christiansborg har et ansvar for at indføre lovgivning, der sikrer handlendes ytringsfrihed.
"Som retsordfører er det afgørende for mig, at vi taler om et principielt spørgsmål om ytringsfriheden. Men det er også et spørgsmål om, at vi i Danmark skal værne om den kritiske forbruger, der er med til at sikre en generel høj kvalitet, og som medvirker til, at markedet ikke bliver overrendt af bondefangervirksomheder," runder Caroline Magdalene Maier af.
Her kan du læse, hvordan inkassobureauet HornskovVindberg har reageret på sagen: Forlanger 11.419 kroner efter dårlig Trustpilot-anmeldelse: Vi beskytter os mod afpresning
Læs også:
Trusler og tilbud vælter ind til Jens Højgaard efter kritiske Trustpilot-anmeldelser