Artikel top billede

Kunstig intelligens markant bedre til mundaflæsning end menneskelige eksperter

Kunstig intelligens er i et forskningsforsøg blevet fodret med 29.000 videoer med tale, hvorefter den har været i stand til at mundaflæse noget nær perfekt. Et andet forskerhold hævder, at forsøgene har været for simple.

Kunstig intelligens buldrer frem alle steder i disse år, hvor der bliver forsket intenst i at gøre maskiner til eksperter på flere områder.

Et forskerhold fra Oxford Universitetet har for nyligt testet kunstig intelligens til mundaflæsning, og her er resultaterne ganske bemærkelsesværdige.

For den kunstige intelligens ved navn LipNet delvist sponsereret af Googles DeepMind-selskab har vist sig i stand til at mundaflæse med en præcision på godt 93 procent.

Til sammenligning er mennesker i stand til at mundaflæse omkring 60 procent korrekt, mens menneskelige eksperter i bedste fald har været i stand til at ramme knap 80 procent korrekt mundaflæsning.

Det skriver BBC.

Stort potentiale

I det konkrete forsøg har den kunstige intelligens fået indlæst hele sætninger, så den har kunnet lære sig selv at genkende ord i mundafløsningen fra 29.000 videoer.

I selvsamme videoer var mennesker i stand til at mundaflæse med en fejlrate på 47,7 procent, mens den kunstige intelligens kun ramte forkert 6,6 procent af gangene.

Forskerholdet fra Oxford påpeger, at den maskinelle mundaflæsning har store fremtidsudsigter.

"Maskine-mundaflæsere har et enormt potentiale i applikationer til forbedrede høreapparater, lydløs diktat på offentlige steder, hemmelige samtaler, talegenkendelse i støjende omgivelser og biometrisk identifikation," forklarer forskerne i deres forskningspapirer.

Mangler mere forskning

I en gennemgang af forskningsarbejdet hævdes det, at de viste videoer generelt har haft et begrænset ordforråd og simple sætningskonstruktioner.

I et åbent peer-review af forskningen med den maskinelle mundaflæsning påpeger en række andre forskere derfor, at der er brug for mere forskning på området.

"Selvom det virker lovende på det pågældende datagrundlag, er det egentlig ikke epokegørende. Den opstillede model er måske i stand til at mundaflæse bedre end et menneske, kan det kun lade sig gøre, når der bliver sagt en meningsløs liste med et meget begrænset ordforråd i en bestemt rækkefølge," hedder det.

Læs også:
Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

I dag er kunstig intelligens og bots legetøj - men om få år er det blodigt alvor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere