Indførelsen af det nye it-system, Sundhedsplatformen, i sygehus-væsenet i Region Hovedstaden har voldt langt større problemer end først forventet.
Sådan lyder det fra vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Anne Gram, der til Ugeskrift for Læger erkender, at hospitaler var 'stærkt udfordrede i starten.'
Ifølge Anne Gram var systemet slet ikke klart, da det blev sat i drift, ligesom de kurser, som medarbejderne skulle igennem, ifølge hende ikke 'var optimale.'
"Vi vidste godt, at systemet var i en slags første version, men jeg er overrasket over, hvor mange problemer der har været med integrationerne med eksempelvis FMK [Det Fælles Medicinkort, red]," siger hun til bladet.
Alt i alt har arbejdet med det nye system taget med tid for de forskellige medarbejdere.
Og den tid er i sagens natur gået fra patienterne, ligesom arbejdet med systemet har kostet overarbejde og gjort ventelisterne længere.
Langt over forventet tid
Anne Gram havde oprindeligt forventet, at systemet ville være i drift på fuld kapacitet allerede tre uger efter, at Sundhedsplatformen blev sat i gang.
Men nu - seks måneder efter - kører sygehus-produktionen fortsat ikke på fuld kapacitet.
Det kommer først til at ske om nogle måneder - altså i begyndelsen af 2017, lyder det.
Løbende kritik
Sygehus-personale har løbende været ude med riven over det nye it-sundhedssystem.
Således meldte en række bekymrede overlæger for nogle uger siden, at de var frustrerede og bekymrede over systemet.
Dengang sagde Anja Mitchell, formand for overlægeforeningen, til Computerworld, at frustrationerne især byggede på problemer med integrationen med FMK og hospitalernes laboratorie-system, Labka.
"På længere sigt er en stor udfordring med platformen, at den ændrer arbejdsgange, så behandlingskvaliteten falder," sagde Anja Mitchell.
Det kan du læse mere om her: Frustrerede overlæger bekymrede over nyt it-platform: Behandlingskvaliteten risikerer at falde.
Sundhedsplatformen leveres af amerikanske Epic. Systemet bliver i løbet af i år og 2017 udrullet på alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Systemet erstatter en hel stribe ældre it-systemer, som siden 1980'erne har opereret parallelt med hinanden med forskellige brugergrænseflader, forskellige logins og uensartede funktionaliteter.
Koster 2,8 milliarder kroner
Det nye it-system koster 2,8 milliarder kroner, og den kommer til at ændre arbejdsgange for 44.000 medarbejdere øst for Storebælt.
Det er ideen, at det nye system skal kunne hjælpe det kliniske personale på hovedstadens og de sjællandske hospitaler med at finde alle relevante sundhedsinformationer om en given patient, selvom en klinisk afdeling aldrig har set patienten før.
Der er eksempelvis indbygget forskellige alarm-funktioner i systemet, har Computerworld tidligere fortalt.
Det betyder, at systemet eksempelvis tjekker en indlagt patients syge-historik og automatisk advarer, hvis patienten eksempelvis i forvejen behandles med et medikamant, som kan have skadelig effekt, hvis den sammenblandes med ny medicin.
Denne funktion skal reducere antallet af de såkaldte 'utilsigtede hændelser,' som de registreres tusindvis af hvert år.
Det nye system indebærer også, at den måde, hvorpå de ansatte i dag journaliserer oplysninger, ændres.
Systemet er allerede i gang på en række sygehuse i andre lande - blandt andre Holland, Spanien, Tyskland, Sverige, Norge og USA, hvor leverandøren, Epic, stammer fra.
Epic samarbejder tæt med danske NNIT på opgaven.
Det amerikanske selskab blev valgt til kæmpe-ordren foran de øvrige fire selskaber, der var prækvalificerede til opgaven, nemlig Cerner Ireland/CGI, Cambio Healthcare Systems, Siemens og IBM Danmark/Systematic.
Ud af disse leverandører røg IBM, Epic og Cerner Ireland i finalerunden.
Tilbudsmaterialet fra de tre finalister fyldte i øvrigt 10 flyttekasser. Det skyldtes blandt andet, at regionerne havde opsagt 1.500 krav til systemet, som hver især skulle honoreres.
Også de øvrige regioner er herhjemme ved at indføre lignende systemer.
Læs også:
Splinternyt dansk sundhedssystem plages af fejl: Får 700 fejlmeldinger om dagen
Frustrerede overlæger bekymrede over ny it-platform: Behandlingskvaliteten risikerer at falde
Stort dansk it-hospitalssystem mistænkt for at være skyld i patientskader
Gigantisk dansk it-projekt søsættes lørdag - læger er skeptiske