Digital transformation er et af it-verdenens hotteste buzz-ord - eller forslidte fraser alt efter temperament.
Begrebet omhandler de virksomheder, som er ved at digitalisere sine arbejdsprocesser, og noget kunne tyde på, at den digitale transformation er kommet for at blive. Og være her i meget, meget lang tid.
Det fortæller Alistair Sorbie, som er administrerende direktør i det svenske ERP-selskab IFS med omkring 2.800 medarbejdere, en omsætning på 2,3 milliarder kroner og kunder i den tunge industri som eksempelvis Maersk.
"Den digitale transformation stopper aldrig, tværtimod vil den bare vokse. Nu er fokus skiftet til IoT (Internet of Things, red), og senere vil folk og virksomheder rette opmærksomheden mod andre ting," siger Alistair Sorbie til Computerworld på selskabets World Conference 2016 i Göteborg.
"Vi har haft den første og anden industrielle revolution, og nu står vi så ved begyndelsen af den tredje industrielle revolution, hvor fabrikering foregår med 3D-printere, over internettet og hvad der medfølger af innovation," fortsætter han.
Mange har ingen it-planer
Til de historieinteresserede kan det oplyses, at den første industrielle revolution omhandler perioden i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet, hvor massefabrikation vinder indpas.
Den anden industrielle revolution blev påbegyndt et halvt århundrede senere med blandt andet dampmaskinen som symbolet på udvikling.
Den tredje industrielle revolution er bygget på digitalisering.
Og i det store fugleperspektiv er vi kun ved begyndelsen af at tage områder som kunstig intelligens, 3D-printere, cloud og IoT i brug, hvilket digitaliseringsfremmarchen i virksomheder i mange tilfælde taler sit helt tydelige sprog om.
"Vi har spurgt vores kunder om digital transformation, og 86 procent forventer at blive berørt mere eller mindre af transformationen i deres forretning. 40 procent af dem har dog ingen planer eller ideer om, hvad de skal stille op med digital transformation," forklarer Alistair Sorbie.
"Derfor vil vi gerne sætte nogle tanker i gang hos folk om, hvordan de kan bruge it til at gøre deres forretning mere effektiv. Jeg siger det ikke for at skræmme nogen, det er vores konkurrenter fint i stand til," fortsætter direktøren for IFS, som hovedsageligt har industrivirksomheder som sine kunder.
Konkurrenter sælger hvad som helst
Dermed får han Alistair Sorbie også lige sendt en hilsen til it-giganter som SAP, Microsoft og Oracle, som ifølge Alistair Sorbie "er klar til at sælge hvad som helst til hvem som helst".
Han peger på, at IFS' egen succes er bygget på at fokusere på tunge industrivirksomheder og selskaber med meget vedligeholdelse som deres kerneforretning.
På den måde kan IFS lære sine kunders udfordringer bedre at kende og dermed være i stand til at sælge mere af den rigtige software.
"Vi har tidligere været et generalist-selskab, men der kan man slet ikke adskille sig fra vores konkurrenter, der sælger til både små og store virksomheder," forklarer Alistair Sorbie.
Vi ændrede fokus for omkring 10 år siden, så vi kan tilbyde vores kunder noget specielt. Det var derfor, vi kunne slå Oracle om at få Maersk som kunde," fortsætter han om, hvordan IFS for tre år siden kaprede Maersk som kunde, efter det danske erhvervsflagskib havde skrottet SAP.
Det kan du læse mere om her: CIO i Mærsk Drilling: Derfor skifter vi ERP-platform
IFS-direktøren fortæller, at det skarpe industrifokus er en af hovedårsagerne til, at den svenske kapitalfond EQT sidste år købte 63 procent af aktierne i det ligeledes svenskfunderede softwareselskab og i sidste måned har købt 44 procent mere, så EQT nu ejer 97 procent af IFS.
Læs også:
Fynsk firma er Danmarks bedste ERP-leverandør: Derfor har vi droppet bonusordninger til direktører og sælgere
Her er de største spillere på det danske ERP-marked