Artikel top billede

Endnu et firma dropper drømmen om den modulære telefon - og det skal du være glad for

LG stopper med at udvikle modulære telefoner efter G5-flop: Folk gider simpelthen ikke have en telefon, der kan skilles ad.

Endnu en producent må bide i det sure æble. 

LG lancerede i foråret LG G5, der er en smartphone med et unikt, modulært design, hvor ekstra moduler kan tilføje nye funktioner til telefonen via et lille dæksel i bunden af telefonen.

Men LG kunne ikke overbevise forbrugerne og salget udeblev.

Det får ifølge det koreanske medie Electronic Times LG til at fravælge et modulært design af selskabets kommende G6-telefon. 

Grundene til at LG stopper udviklingen virker indlysende i bagklogskabens lys. LG indså, at de fleste forbrugere ikke var interesserede i at skulle skifte moduler - og slukke deres telefoner hver gang - for at få det meste ud af deres smartphones. 

Læs også: Test: LG G5's vilde dobbeltkamera opvejer ligegyldige funktioner

Forbrugerne var heller ikke klar til at betale op til 1.300 kroner ekstra for et B&O-modul med bedre lydkvalitet, når telefonen ved lancering kostede 5.600 kroner. Især når andre smartphones - eksempelvis HTC One 10 - allerede har samme funktion indbygget uden merpris.

For mange kompromisser

LG er ikke det eneste selskab, der har udviklet en modulær smartphone hvorefter at droppe konceptet igen. Google (først Motorola) var i flere år åbne omkring sin udvikling af Project Ara-telefonen, en telefon, hvor alle dele var selvstændige moduler på en magnetisk plade. 

Planen var, at forbrugerne skulle købe løsdele såsom kamera, ekstra batteri eller en skærm med højere opløsning og tilføje dem løbende til deres telefon.

Men Google stoppede udviklingen i foråret uden varsel og dermed så vi aldrig den lovede udviklerenhed i slutningen af 2016 og ej heller et forbrugerprodukt i 2017. 

Læs også: Gør et kup: Så meget er priserne faldet på de bedste smartphones

Det forlyder, at Google droppede det modulære koncept, fordi det gav for mange problemer.

Telefonen blev for bred, den kunne ikke klare at blive tabt, forbindelsesleddene kostede ydeevne og hele konceptet betød, at batterilevetiden blev lavere end på andre "normale" telefoner. 

LG's G5 var ikke ramt af de samme begrænsninger, da alle de essentielle dele er indbygget i telefonen, men for at fastsætte nye moduler, skulle du klikke et dæksel af telefonen via en mekanisk knap. Det er små løsdele, der med tiden unægteligt vil gå i stykker. 

Det samme kan siges om Lenovos Thinkpad X1 Tablet, der gav et højlydt "knæk" allerede den første gang, vi forsøgte at isætte et andet modul. 

Hvor er behovet?

Det største problem for LG har dog været fraværet af et reelt behov.

De færreste forbrugere har brug for et B&O Play-modul, der giver lyd i en højere kvalitet, når næsten alle alligevel lytter til komprimeret lyd igennem Spotify, og det medfølgende batterimodul gjorde telefonen tung og kluntet. 

Det er både billigere og lettere at bruge en powerbank. 

Den samme konklusion nåede Googles Project Ara, tidligt i forløbet, hvorefter firmaet forsøgte at ændre retning, inden projektet til sidst blev skrottet. 

"Når vi gennemførte brugerundersøgelse, viste det sig, at vores brugere var fuldstændig ligeglade med at kunne modificere telefonen. De forventede bare, at den virkede fra starten af uden problemer," sagde Project Aras chefudvikler, Rafa Camargo, til CNET

Ikke alle har opgivet

Hvis du stadig er forelsket i tanken om en ægte modulær telefon, har du stadig to muligheder. 

Den ene er Lenovos Moto Z-familie, der forbindes med ekstra moduler via magneter på bagsiden.

Det er klart den bedste modulære løsning endnu, da den ikke indebærer mekaniske løsdele, der med tiden går i stykker.

Motos moduler er dog endnu ikke særlig overbevisende og indebærer blandt andet et batterimodul, et kameramodul, covers og et højtalermodul. 

Du kan også erhverve dig en FairPhone 2, hvor du kan skille hele telefonen ad. Det resulterer i en tyk og ikke særlig kraftfuld telefon, men hvor du kan udskifte specifikke dele alt efter nødvendighed. 

Eller du kan overveje en LG G5. Det er stadig en god telefon med et djævelsk godt kamera og flot skærm, om end du nok aldrig får brug for de ekstra moduler. 

Læs også: Test: LG G5's vilde dobbeltkamera opvejer ligegyldige funktioner



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering