Artikel top billede

(Foto: Kiyoshi Takahase / iStockphoto)

Gartner: Her er de 10 vigtigste teknologier i 2017

Kunstig intelligens, digitale tvillinger og sikkerhed, der automatisk kan afvise sårbarhederne. Her er analysehuset Gartners spådom om de teknologiområder, der vil dominere 2017.

Analysehuset Gartner har lagt hovedet på blokken og udråbt 10 områder, der vil dominere teknologiudviklingen i 2017.

Læs også: Vil præge din hverdag i de kommende år: Her er årets 10 hotteste teknologier med størst betydning

Her er de 10 forudsigelser:

1. Kunstig intelligens og maskinlæring

Kunstig intelligens er en sammenkobling af forskellige teknologier, der i bedste fald resulterer i smarte produkter, som forstår, lærer, analyserer og tilpasser sig til behovet, så de i sidste ende kan agere selvstændigt.

"Kunstig intelligens vil blive bygget ind i smarte enheder og apps. På den måde kan indbygget intelligens tilføre opkoblede enheder eller eksisterende hardware- og software-løsninger nye egenskaber," vurderer Gartner-chef, David Cearley.

2. Intelligente apps

Intelligensen skal blandt andet indbygges i apps og tjenester fra stemmestyrede assistenter som Siri eller Cortana til robotstyrede kundeservicetjenester eller smarte customer relationship management-systemer.

"I løbet af de kommende ti år vil alle apps, programmer og tjenester integrere kunstig intelligens," lyder det fra Gartner-manden.

3. Intelligente ting

Kunstig intelligens skal ikke kun anvendes i software-løsninger. Droner, selvkørende biler, robotter og forbrugerelektronik vil også blive klogere. Det første trin i udviklingen bliver, at de smarte gadgets begynder at samarbejde og kommunikere med hinanden, spår Gartner.

Læs også: Planter og robotter bygges sammen og kobles på internettet: Her er robot-hækken, der aldrig skal klippes

4. Virtuell og augmented virklighed

Hardwaren er på plads i form af headset som Hololens, Oculus Rift eller HTC Vive. I den næste femårsperiode vil teknologierne helt ændre på, hvordan vi interagerer med vores omgivelser og vores opkoblede gadgets, mener Gartner.

5. Digitale tvillinger

En digital tvilling er et identisk digitalt billede af en fysisk maskine. Ved hjælp af sensorer får man et præcist billede af, hvordan en fysisk enhed fungerer i virksomheden.

Hvis en maskine i en produktionsvirksomhed har problemer, kan teknikerne fejlsøge den digitale version i stedet for den fysiske og derved undgå unødvendige driftstop.

Ifølge Gartner vil de næste tre til fem år frembringe adskillige hundrede millioner enheder med en digital tvilling.

6. Blockchain

Blockchain er en åben og global infrastruktur, der kan understøtte andre teknologier eller programmer. Det giver mulighed for at omgå traditionelle mellemhandlere og derved reducere eller eliminere transaktionsomkostninger. Teknikken driver eksempelvis Bitcoin-valutaen.

Gartner mener, at der er masser af anvendelsesmuligheder også uden for finanssektoren, men vurderer også, at teknologien foreløbig er i begynderfasen.

7. Konverserende it-systemer

Teknikgiganterne er enige om, at vi skal have mulighed for at snakke med vores computere, og det er Gartner enige i.

I dag handler det mest om stemmeassistenter som Siri, men masser af fremtidens elektronik skal styres med stemmen, spår Gartner.

8. Tjeneste-arkitektur

Gartner mener, at vi er på vej væk fra de enkeltstående apps, som vi ser i dag. Analysehuset kalder det nye regime for mesh app og service architecture. Alle programmer på nettet, mobilen, computeren og i IoT-løsninger skal tilsluttes fælles backend-systsmer. Det vil give løsninger, der er agile og skalerbare.

9. Fem digitale teknologiplatforme

Analysehuset har identificeret fem fokusområder, som skal ligge til grund for virksomhedsdigitalisering. Det er informationssystemer, kundeoplevelser, analyse og indsigt, internet of things og forretnings-økosystemer.

10. Sikkerhed, der tilpasser sig

Man hører ofte, at IoT-løsninger bliver et mareridt for it-sikkerheden. Gartner ser en fremtid, hvor virksomhederne skal til at beskytte sine opkoblede enheder i en sikkerhedsarkitektur, der automatisk kan tilpasse sig nye sårbarheder. Der indgår både traditionelle sikkerhedsløsninger og nye - endnu ikke definerede - værktøjer, der skal vokse frem med tiden.

Læs også:
Vil præge din hverdag i de kommende år: Her er årets 10 hotteste teknologier med størst betydning

Apple sætter turbo på bil-udvikling med kæmpe-afdeling: Apple-bil vil være klar i 2019

IBM Danmark lander kæmpekontrakt med ISS: Skal levere Watson IoT til 25.000 bygninger

Værsgo, gratis magasin: Er du klar til disruption, deleøkonomi og IoT?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere