Artikel top billede

Forbruger-vagthund: Vi holder skarpt øje med dine data som betalingsmiddel

De nordiske forbrugerombudsmænd vil øge deres fokus på konsekvenserne, når forbrugerne ved eksempelvis e-handel får rabatter ved aflevering af deres persondata. For hvad er den reelle pris, når en butik ved alt om dig?

Data om forbrugere er nøglen til viden, og viden er magt.

Den tendens har længe hersket inden for it-discipliner som business intelligence og big data-indsamlinger, der er blevet stadig mere aktuelle med fremkomsten af sociale medier, ved brug af søgemaskiner og ikke mindst ved køb på e-handelssites.

Også Forbrugerombudsmændene i Danmark, Norge, Sverige Finland har noteret sig virksomhedernes datahøstning af folks oplysninger såsom specifikke køb, geografisk placering og tidligere præferencer til brug for fremtidig markedsføring.

Forbruger-vagthundene i nordiske lande har derfor taget initiativ til at holde et ekstra skarpt øje med den komplekse dataindsamling. For mens områder som telefonsalg og mail-markedsføring er beskrevet ganske klart i lovgivningen, er dataindsamling et mere mudret område at navigere i, lyder forklaringen.  

"Forbrugerne bliver ofte bedt om at udlevere personlige data for at kunne benytte helt almindelige ydelser som mobiltelefoni, betalingstjenester, transport eller sociale medier. Dermed bliver deres data også en form for betaling," lyder det på den danske Forbrugerombudsmand hjemmeside om dette data-fokus.

Læs også: Når sex-legetøj kommer online: Kvinde anlægger sag for dataindsamling under sex

Samme udfordringer i Norden
Når data bliver penge, bliver det samtidig sværere at vurdere, hvad den reelle pris er for et produkt på tværs af udbydere, mener Forbrugerombud

For mens penge er en god sammenligningsindikator for en vares værdi, er indblandingen af persondata som betalingsmiddel mod at blive tilknyttet en virksomheds database til fremtidig markedsføring en noget mere ulden valuta at gøre op.

Konsekvenserne af betalingen med data er derfor omdrejningspunktet for de nordiske forbrugerombudsmænds fremtidige fokus.

"Den digitale udvikling har givet virksomhederne nye redskaber til at benytte forbrugernes personlige oplysninger til markedsføring. Det skaber nogle nye udfordringer for forbrugerne," forklarer den danske forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen på hjemmesiden.

"Det er positivt, at vi i Norden kan samarbejde om de udfordringer, den digitale økonomi giver forbrugerne og os som myndigheder. Udfordringerne er meget lig hinanden i de nordiske lande, og vi kan helt sikkert have gavn af hinandens erfaringer," runder hun af.

Læs også:
Danske net-butikker om forbud mod dataindsamling i butikker: "Det er meget vidtgående"

Telefirma får 'dummebøde': Prisen per ulovligt opkald er 10.000 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere