I Tyskland er verdens største sociale medie Facebook blevet beordret til at stoppe sin datahøst blandt selskabets WhatsApp-brugere.
Det er Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, der har sat foden ned og forlanger, at Facebook ikke hiver data ind i Facebook fra WhatsApp-brugerne uden deres viden.
Den tyske datamyndighed beskylder således Facebook for at have brudt de tyske regler for databeskyttelse ved ikke at spørge landets omkring 35 millioner WhatsApp-brugere om tilladelse til at indsamle og gemme deres data.
Læs også: Facebook køber kæmpe-konkurrent for 100 milliarder kroner
Skete så alligevel
Samtidig har Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed beordret Facebook til at slette alle data, som er blevet overført fra WhatsApp-brugerne til det store sociale medie, skriver blandt andre Reuters.
"Efter Facebooks opkøb af WhatsApp for to år siden har begge parter offentligt forsikret om, at data ikke bliver delt mellem dem," lyder det i en udtalelse fra den tyske kommissær Johannes Caspar i en udtalelse.
"At det så nu sker, er ikke bare en vildledning af deres brugere og offentligheden, men det udgør også et brud på de tyske databeskyttelsesregler," fortsætter han.
Sagen har international opmærksomhed
Grundet Facebooks tyske bopæl i Hamburg er det sociale medie røget i armene på Johannes Caspar, og det sociale medie har med det samme appelleret afgørelsen.
Samtidig understreger Facebook, at selskabet vil samarbejde med de tyske myndigheder med at imødekomme udfordringerne og løse problemstillingerne, som det bliver formuleret.
Læs også: Sådan kan Facebooks køb af WhatsApp ramme telebranchen
Tidligere på ugen har også en italiensk datamyndighed været på banen og gået WhatsApp på klingen angående, hvad selskabet deler af data med sin modervirksomhed.
Her er det så meningen, at WhatsApp-brugerne skal have forklaret, hvordan deres data indsamles, og hvordan de bliver brugt.
Det skal danskerne gøre
For nyligt har WhatsApp i Indien ifølge Engadget set stort på en retsafgørelse i en lignende sag, efter WhatsApp i noget nær stilhed har ændret sin brugerbetingelser i løbet af sommeren.
Computerworld har spurgt det danske Datatilsynet om, hvordan danske WhatsApp-brugere skal forholde sig til situationen.
Her lyder svaret, at så længe Facebook ikke har bopæl i Danmark, bedes alle henvendelser rettes med de irske datamyndigheder, da Facebook har sit europæiske hovedkontor i Irland.
Læs også: