Vores hverdag er gennemsyret af trådløse løsninger, så vi kan benytte vores telefoner, tablets eller computere uden at enhederne skal være forsynet med et netkabel.
Det giver naturligvis bevægelsesfrihed, men nu kommer forskere fra det amerikanske teknologiuniversitet MIT med en bonuspakke til routeren.
Den trådløse router forsynes med kunstig intelligens og måleegenskaber, der tilsammen kan 'læse' din følelsesmæssige tilstand.
Teknologien kaldes for EQ-radion, og den sender det trådløse signal ind mod en persons krop for at aflæse forandringer i åndedraget og hjerterytmen.
Teknikken anvender altså ikke sensorer eller aflæsning af eksempelvis ansigtsudtryk, men den bygger alene på fysiske målinger.
Læge, musik eller computerspil
De foreløbige resultater fra MIT-folkene selv siger, at EQ-radion har en træfsikkerhed på 97 procent, når algoritmen skal aflæse en persons psykologiske forandringer ud fra fire specifikke følelser; glæde, vrede, sorg og nydelse.
Det kan selvfølgelig lyde lidt underligt at bygge denne teknologi ind i en router, men perspektiverne fra MIT er da også langt større.
Forskerne har eksempelvis ideer om at film- og spil-folk kan anvende teknikken for at se, hvordan publikum reagerer på en handling.
Desuden kunne EQ-radion kobles til musiktjenester eller parres med det digitale hjem for at tilpasse det lokale miljø til en sindsstemning.
En anden mulighed er brug i telemedicin-løsninger til patienter, hvis tilstand kan måles i hjemmet, og derved kan patienten slippe for en tur på hospitalet.
I videoen herunder kan du se, hvordan teknikken virker.
Men alle teknologier kan naturligvis misbruges, og mange vil sikkert have et forbehold i forhold til overvågningspotentialet i EQ-radion.
Den element er forskerne på MIT opmærksomme på, og respekten for privatlivets fred varetages ved, at løsningen kræver personens accept, hvis vedkommende ønsker at blive 'læst' af algoritmen.
Der findes flere andre eksempler på, hvordan computerteknologi kan anvendes til at aflæse humøret hos en person.
Læs eksempelvis:
Prisvindere har en vild idé: Scanner i dit øre skal aflæse dit humør - sådan fungerer teknologien
Psykologisk algoritme: Din Instagram-profil afslører om du lider af depression
Sådan skal ansigtsgenkendelse sikre dine data og gøre dine spil sjovere