Artikel top billede

Få overblikket: Her er alle de nye it-satsninger hos Skat

It-nyhederne fra skattevæsenet er løbet i en lind strøm i de senere dage. Her giver vi dig overblikket over, hvordan de kommende it-systemer skal tilpasses en ny organisationsstruktur hos Skat.

Hele Danmarks skattevæsen er godt i gang med en organisatorisk og digital transformation af de større, efter en række mildest talt uheldige sager i de senere år.

Der var jo lige de 12,3 milliarder kroner i sagen om ulovlig refusion af udbytteskat, forkerte ejendomsvurderinger til 24 milliarder kroner frem mod 2025 og så det kuldsejlede EFI-projekt til 1,2 milliarder kroner, som skulle have kradset 77 milliarder kroner ind i gældsposter.

Sagerne har kostet jobs for en større del af topledelsen hos Skat, mens maskineriet er blevet holdt i luften så godt som muligt.

Nu skal det være anderledes

Så for knap tre uger siden indkaldte skatteminister Karsten Lauritzen (V) til et pressemøde, hvor han kunne fortælle, at der over de næste år er afsat syv milliarder kroner til at få styr på skattekassen.

Pengene skal investeres i mandskab og it-systemer, som du kan læse mere om her: Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

På pressemødet blev skattevæsenets nye organisation også ridset op, hvor der især var fokus på tre kerneområder, som får sine selvstændige styrelser i løbet af 2017.

Det drejer sig om 1) ejendomsvurdering, 2) inddrivelse og 3) told.

På disse områder vil der tillige blive etableret såkaldte implementeringscentre, hvor blandt andet projektscope og kravspecifikationer bliver udarbejdet.

Herefter bliver der taget stilling til, om it-opgaverne skal sendes i udbud eller egenudvikles.

1. Planen for ejendomsvurderingerne

For at få styr på ejendomsvurderinger søsatte Skatteministeriet i slutningen af sidste år ICE - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger.

Implementeringscentret har vurderet, at opgaven har en sådan kompleksitet, at skattefolkene selv udvikler det med et budget på 96 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

2. Inddrivelse af skattegæld 
Efter det fejlslåede EFI-projekt har Skatteministeriets ICI - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger vurderet, at systemet skal i offentligt udbud.

Det udbud har selskabet Netcompany for nyligt har vundet og skal derfor udvikle det nye inddrivelsessystem.

Ideen er at bygge et system i etaper med løbende leveringer, så fejlretninger og tilpasninger kan ske lynhurtigt, mens manuelle arbejdsprocesser henad vejen digitaliseres.

Det kan du læse mere om det kommende inddrivelsessystem her: Netcompany scorer stor Skat-kontrakt: Sådan undgår vi at bygge en ny EFI-skandale

Efterspillet for EFI-projektet er desuden, at Skat har stævnet systemleverandøren KMD for 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

3. Bygger syv nye toldsystemer

Efter et længere tilløb fra EU's side er det besluttet, at der skal indføres et nyt toldsystem i alle medlemslandene.

Der vil være en fælles kerne i EU-regi, mens de meget forskelligartede toldorganisationer i EU-medlemslandene udvikler deres eget toldsystem.

Implementeringscentret for toldområdet er under opbygning, men allerede nu vides det, at der skal bygges syv systemer op fra grunden ud af en samlet systemportefølje på en snes systemer.

Det kan du læse mere om her: Skat i gang med Danmarkhistoriens største offentlige it-projekt: Her er bygge-planerne

Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvorvidt enkelte, flere eller alle syv toldsystemer skal i offentligt udbud, eller om skattefolkene selv bygger dem i lighed med ejendomsvurderingssystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere