En ny patentansøgning fra Samsung vækker opsigt: Samsung kan være på vej med smartphones, der kan køre to styresystemer - både Android og Windows.
Patent-ansøgningen dækker netop en teknologi til at kunne køre flere styresystemer på samme enhed i virtualiseret form.
Den slags har vi set masser af gange på pc'er, men det er nyt på smartphone-området.
Mest interessant er måske den tegning, som Samsung har sendt med patent-ansøgningen.
Her ser vi tydeligt en Android-telefon, der ligeledes kan køre Windows i en virtualiseret udgave.
Patent-ansøgningen omfatter alle typer digitale enheder: Smartphones, tablet-computere, pc'er, notebook-computer.
Du kan se hele ansøgningen inklusive billed-materialet, her: Device and method thereof for running multiple operating systems.
Teknologien vil gøre det muligt at køre andre styresystemer end Windows, eksempelvis Tizen, Linux eller MacOS.
Det sekundære styresystem vil køre som en app, og brugeren vil være i stand til at håndtere systemets funktioner fuldstændigt som var det det primære system på enheden.
Det vil således også blive muligt at køre programmer i det sekundære system - bare i virtuel format.
Nyt i smartphone-verdenen
De virtuelle systemer - hvor man kan udvide, teste, 'sandbokse' og afvikler systemer i ro og fred i isolerede miljøer - har vi kendt i pc-verdenen i årevis.
Eksempelvis indeholder Windows 10 efter den seneste opgradering en integreret Bash-shell, som kan anvendes til at virtualisere et helt Linux-miljø i Windows.
Den kan læse mere om her: Kæmpeopdatering af Windows 10 på trapperne: Disse nye features og ændringer på vej
Den store forskel til smartphone-verdenen er imidlertid, at pc-området er stærkt domineret af Windows, mens Linux kun har en markedsandel på et par procent.
Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc
På smartphone-området er det lige omvendt: Her har Linux-baserede Android en meget stor andel, mens Windows har en lillebitte andel.
Det kan du læse mere om her: Spritnye smartphone-tal afslører dramatisk udvikling i kampen mellem Android, iOS og Windows.
Langt de fleste Windows-apps findes også i udgaver til de langt mere udbredte styresystemer iOS og Android.
Fidusen ligger derfor ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau snarere i de såkaldte legacy-programmer baseret på .Net/win32.
Det er Microsofts 'klassiske' programmer udviklet til Windows. De tæller blandt andet mange tusinder applikationer udviklet specifikt til særlige funktioner i særlige virksomheder.
Microsoft arbejder for tiden på et system, der kan omdanne win32-programmer til apps, hvilket du kan læse mere om her: Nyt Windows-redskab omdanner gamle Windows-programmer til Windows 10-apps.
Det kan meget vel være, at Samsung har disse legacy-programmer i kikkerten med det nye system, da det vil kunne føre til, at virksomheder og mange andre pludselig vil kunne køre deres klassiske Windows-baserede applikationer direkte på deres Android-telefoner.
Samsung er i øvrigt ikke det eneste selskab, der tænker i disse baner: HP's splinternye Elite X3-smartphone indeholder en app, 'HP Workspace', der kan anvendes til at køre Win32-apps.
Forskellen til Samsungs plan er, at Elite X3 er en Windows-telefon samt at smartphonen kører Win32-apps fra cloud'en og ikke i en virtualiseret udgave på selve telefonen.
Du kan læse mere om Elite X3 her: Windows står på gravens rand på mobilmarkedet - alligevel lancerer HP ny Windows-smartphone
Giver Samsungs plan god mening? Eller er det skudt forbi? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.