Artikel top billede

Sådan undgår du fyringsrunder: Brug dine analyseværktøjer bedre og klogere

Med rigtig brug af analyseværktøjer og dataindsamling kan man undgå de store og meget skadelige fyringsrunder, mener analytiker.

Alle virksomheder kommer før eller siden ind i bølgedale, strategiske kurs-ændringer og ændrede markedsvilkår, der gør, at de må afskedige medarbejdere.

Det gælder i høj grad flere af de store it-giganter - både herhjemme og i udlandet - der i disse år gennemfører den ene store fyrings-runde efter den anden.

De tæller IBM, HP, Intel, Microsoft, CSC, TDC og mange andre.

Det kan du læse mere om her: Tre årsager til at it-giganterne fyrer og omstrukturerer i ét væk

Fyringsrunderne påkalder sig i sagens natur opmærksomhed: Det er uundgåeligt, at de påvirkerne virksomhederne omdømme, liges om det er uundgåeligt, at runderne gør, at virksomhederne mister kompetencer, viden og - i hvert fald i første omgang - konkurrencekraft.

Dette skyldes ifølge den amerikanske analytiker Rob Enderle i stor udstrækning, at stort set ingen organisationer i dag opsamler og anvender den data, der genereres i forbindelse med fyringer,.

I dag er typiske data-element, der omgiver en fyringsrunde, typisk størrelsen på mulige besparelser.

Og det har ifølge Rob Enderle ofte karakter af et taktisk måle-instrument.

Kan undgås

Ifølge ham kan fyringer imidlertid meget vel undgås i organisationerne.

Den store udfordring med fyringer er, at de stort aldrig fokuserer på de relaterede problemer, men alene på symptomet, mener han - for eksempel når en fyringsrunden skyldes, at virksomheden ikke har nået sine finansielle mål.

"Men disse problemer skyldes ofte enten eksterne begivenheder eller dårlige, interne beslutninger - og altså ikke, at medarbejderstaben er for stor," lyder det fra analytikeren.

Hen peger på, at et selskab, der bliver overrasket over ændrede vilkår i det marked, som det opererer i, straks bør forsøge at identificere, hvordan problemerne kunne opstå - og dernæst anvende denne viden til at gennemføre det, som han kalder 'surgical staffing changes' - altså prikkerunder, hvor enkelte medarbejdere prikkes fremfor at lade mejetærskeren høvle ind over hele afdelinger.

"Dette vil svare til at fokusere på at diagnosticere en sygdom først og dernæst formulere en detaljeret behandlingsplan med henblik på ikke alene at adressere sygdommen, men også forhindre en genopblussen," hedder det.

Ifølge Rob Enderle kan de afledte og indirekte skader være meget omfattende, når et selskab gennemfører en fyringsrunde: Produktionslinier kan stoppe, ordre-indtag kan bremses, vigtig viden og vigtige kompetencer går tabt, vrede og utilfredshed og manglende optimisme kan brede sig.

Samtidig vil vigtige medarbejdere ofte begynde at søge væk til konkurrenterne, såfremt de mister troen på, at arbejdsgiveren er værd at satse på fremadrettet.

Men disse - og lignende - skade-faktorer bliver sjældent registreret og medregnet i det samlede databillede.

Og det bør de, mener analytikeren.

"Samtidig kan effektivt analysearbejde også tilføre vigtige detaljer, som gør, at man reelt kan fyre de medarbejdere, som helt konkret ikke er deres løn værd," mener han.

Som eksempel giver han, at en virksomhed kan være tilbøjelig til at fyre en ældre medarbejder, der ikke leverer meget, men som til gengæld kender alle kunderne.

"Det kan være meget billigere at beholde ham end at lade ham og hans viden overgå til en konkurrent," lyder det fra Rob Enderle.

Hertil kommer, at analysearbejde også vil kunne give et klarere billede af det marked, som virksomheden opererer i.

Det vil kunne anvendes til at undgå overraskelser, så virksomheden i stedet kan arbejde mere langsigtet med mindre og løbende justeringer.

Ifølge Rob Enderle kan dårlige beslutninger i en virksomhed ofte spores tilbage til manglende data-grundlag eller et fejlagtigt fokus på de positive - og ikke de negative - konsekvenser ved en fyringsrunde.

Han mener, at fyringsrunder ofte er et resultat af, at lederne betragter medarbejderne som udskiftelige dele, fordi der aldrig er blevet kastet lys over, hvad den enkelte konkret bidrager med.

"Dårlige fremgangsmåder - som tvungne tilpasninger og fyringer - burde have været forsvundet for mange år siden. De eksisterer stadig, fordi der aldrig er blevet kastet lys over deres fulde konsekvenser," siger han.

Læs også:

Tre årsager til at it-giganterne fyrer og omstrukturerer i ét væk

Microsoft: Nu kommer de intelligente it-systemer, hvor alting smelter sammen

Store udfordringer for it-afdelingerne: Mange vil snart få behov for andre medarbejdere

Seks CRM-forudsigelser for 2016: Sådan vil CRM-markedet udvikle sig i det kommende år




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere