Microsoft overraskede hele tech-verdenen sidste år med HoloLens, et headset med indbygget computer, der projicerer computerbilleder - hologrammer - ud i den virkelige verden via et gennemsigtigt visir.
Inde i HoloLens sidder en "Holographic Processing Unit", eller en HPU, en ny type processor der arbejder sammen med headsettets GPU og CPU for at vise hologrammer svæve foran dine øjne i realtid.
Og det har indtil nu været alt, hvad vi vidste om HPU'en, for Microsoft har været sparsom med informationer omkring HoloLens' indmad, men ved årets Hot Chip-konference i Californien åbnede Microsoft for godteposen og delte ud af hemmelighederne omkring HPU'en.
24 kerner holo-guld
HoloLens' HPU er en specieltudviklet 28nm-processor fra firmaet TSMC, skriver The Register, der var til stede ved konferencen i Californien.
Processoren indeholder 24 digitale signal processorer (DSP), der er optimeret til at lynhurtigt at behandle sensor-data fra blandt andet headsettets 3D-kameraer. Det er afgørende, for at headsettet kan vise hologrammer i realtid.
HPU'en indeholder også 65 millioner logic gates, 8MB SDRAM og 1GB DDR3 RAM.
Den er, ifølge Microsoft, op til 200 gange hurtigere end Intels Cherry Trail CPU til at løse de specialiserede hologram-opgaver, og Microsoft har indbygget specieltudviklede instruktioner direkte ind i de 24-kerner for at øge hastigheden. Imens benytter HPU'en kun 10W strøm.
Læs også: Nyt om HoloLens: Her er syv vigtige detaljer om Microsofts hologram-headset
En billion beregninger
HPU'en skulle ifølge The Register være i stand til at foretage omkring en billion beregninger i sekundet, og data, der sendes til CPU'en, kræver kun meget lidt ekstrabehandling.
Når HPU'en håndterer alle kompekse sensor-indtryk fra omgivelsene, er der ikke meget at lave for HoloLens' CPU og GPU. De fokuserer i stedet på at vise Windows 10 samt de forskellige holografiske apps.
Det er vigtigt, at CPU og GPU kan fokusere på styresystemet, for HoloLens er en selvstændig computer med indbygget batteri, hvorimod de nærmeste konkurrenter, VR-headset som HTC Vive eller Oculus Rift, alle kræver at være tilsluttet en kraftig computer.
Computerworld var det første danske medie til at prøve headsettet tilbage i 2015, og ved årets Build-messe fik vi endnu engang hænderne i HoloLens. Det kan du læse mere om her:
Læs også: Vi har prøvet HoloLens: Microsoft har skabt fremtidens computer
Læs også: Prøvekørt: Så fantastisk er HoloLens Developer-udgave - vi har prøvet den