Mottoet 'hurtigere, højere, stærkere' gælder langt fra kun i de netop overståede Olympiske Lege, da de tre tillægsord snildt kan dække over, vores ønsker til WiFi-netværket derhjemme.
Derfor er der gode nyheder fra den anden side af Atlanterhavet, hvor forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har frembragt et WiFi-netværk, der er tre gange hurtigere, end vi kender til i dag.
Navnet på dette fartbæst er MegaMIMO 2.0, som formentlig snart vil gå i handlen, og som er op mod 330 procent hurtigere end de nuværende WiFi-netværk.
Apropos det olympiske motto om at være stærkere, er der ikke kun nye hastighedsrekorder i sigte. Forskerne har også knust det fænomen, som du måske kender som spectrum crunch - eller frekvensknas på dansk.
Så ved hjælp af MIMO-teknologien (multiple-input-multiple-output), vil netværket kunne håndtere flere simultant tilkoblede smartphones, computere og tablets, end det er tilfældet i dag.
Det skriver MIT på sin hjemmeside.
Sådan virker MIMO-routeren
MIT-forskerne forklarer på universitetets hjemmeside, at hardwaren i MegaMIMO 2.0 samlet har en størrelse som en standard-router.
Hardwaren består af en processor, et realtids-basebånd og en signalsender og -modtager, og den lynhurtige router virker ved at have flere routere til at samarbejde under motorhjelmen.
"I nutidens verden kan du ikke løse spectrum crunch-problemet ved at smide flere sendere efter udfordringen, fordi de vil stadig interferere med hinanden. Svaret er at få alle adgangspunkter til at arbejde sammen samtidigt, så man kan benytte den tilgængelige frekvens mere effektivt," forklarer ph.d-studerende Ezzeldin Hamed til MIT's hjemmeside.
Ezzeldin Hamed er blandt de tre forskere i projektet, som desuden består af lektor Hariharan Rahul og professor Dina Katabi, som er projektleder.
Ros fra Stanford University
De tre forskeres metodetilgang er ikke ny, da andre videnskabsfolk længe har søgt at parre flere routere sammen, så der kunne vrides højere hastigheder ud af et stærkt netværk.
"Siden spektret er knapt, er den eneste måde at forbedre den trådløse kapacitet på at tilføje flere adgangspunkter og bruge en form for distribueret MIMO-løsning," fortæller Sachin Katti, som er lektor i elektroteknik og datalogi ved Stanford University.
Sachin Katti har ikke været involveret i forskningen, men forklarer som udefrakommende ekspert, at der længe har været skepsis omkring, hvordan den tilgang kan virke i praksis.
"Holdet (fra MIT, red.) har demonstreret, at de kan løse mange af de praktiske udfordringer med distribueret MIMO-netværk," lyder det anerkendende fra Sachin Katti på MIT's hjemmeside.
Fem grunde til at vi foretrækker WiFi fremfor 3G og 4G på vores smartphones
Voldsomt data-boom presser mobilnetværket: WiFi og ulicenseret LTE kan blive redningen