Artikel top billede

Tusindvis skriver på koden: Så mange linier vokser Linux-kildekoden med hver eneste dag

Aldrig tidligere er antallet af kodelinier i Linux-kernen vokset så hurtigt som i disse år. Størstedelen af koden kommer fra selskaber, mens under otte procent bliver leveret af ikke-kommercielle privat-personer.

Linux-kernen er stille og roligt vokset i takt med, at alverdens udviklere har bidraget med kode, tilføjelser og rettelser til den åbne kildekode.

Ifølge en ny status-rapport fra Linux Foundation vokser kildekoden med 4.600 kodelinier hver eneste dag, ligesom kildekoden modtager 7,8 ændringer i timen i gennemsnit døgnet rundt.

Du kan se den årlige statusoversigt fra Linux Foundation her.

I de seneste 11 år - siden tracking af kodebidrag blev igangsat via adoptionen af Git - har 13.500 udviklere bidraget til koden.

De er spredt ud over 1.300 firmaer.

Antallet af udviklere, der har bidraget til koden, er steget markant i det seneste halvandet års tid, hvor næsten 2.500 af de 13.500 bidragsydere har leveret kodebidrag for første gang.

I det seneste års tid har omkring 5.000 udviklere fra 400 selskaber bidraget til koden.

Kode fra selskaber

Det fremgår af oversigten, at langt de fleste bidrag til kildekoden kommer fra selskaber, der målrettet anvender udviklere til at skrive kode.

Der er altså langt fra tale om i dag, at bidrags-ydere til Linux er nørder, der sidder hjemme i kælderen og skriver kode til et slags undergrunds-projekt.

Ifølge Linux Foundation er andelen af bidrag fra de såkaldte ubetalte udviklere ('unpaid developers') faldet fra 11,8 procent i 2014 til blot 7,7 procent i dag.

Mest kode kommer der fra udviklere ansat hos kommercielle spillere som Intel (der er største bidragsyder), Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD og ARM.

Det underbygger, at Linux i dag er et vigtigt instrument for mange af de store selskaber. For mens Linux aldrig har fået et rigtigt gennembrud som styresystem til pc'er, er styresystemet i dag særdeles udbredt på alverdens servere.

Det kan du læse mere om her: Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Linux-kernen består i dag af omkring 22 millioner kodelinier. Den fornyes cirka hver 10. uge.

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Her er de syv hotteste Linux-distributioner lige nu - og alle fordele og ulemper

Linux-stifter giver ikke op: Vi vil stadig kapre din desktop

Microsoft: Vi elsker Linux - indlemmer Linux i stor stil

Microsoft gør hele .NET-platformen til open source




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere