EU-regeringer godkender software-patenter

OPDATERET: EU's ministerråd godkendte tirsdag et kontroversielt forslag, som skal gøre det muligt at tage patent på software. Alle ændringer, som EU Parlamentet havde foreslået for at komme kritikerne i møde, blev fejet af banen, men der er stadig lang vej, inden direktivet bliver til virkelighed.

Kritikken fra open source-miljøet og udviklere over hele Europa gjorde ikke indtryk på de europæiske ministre, da de tirsdag mødtes og godkendte kommissionens forslag til et direktiv om softwarepatenter.

Tværtimod godkendte de 15 medlemslandes regeringer forslaget, uden at tage de ændringer med, som EU Parlamentet ellers havde foreslået for at komme kritikerne i møde.

EU-Kommissionen lægger ikke skjul på, at den ser skævt til parlamentets forslag, som ifølge kommissæren for det indre marked, Frits Bolkenstein, kunne skade unionen.

- Parlamentets forslag går videre end, hvad der er nødvendigt for at fastlægge en balance mellem at belønne opfinderne for deres anstrengelser og give konkurrenterne mulighed for at bygge videre på deres opfindelser, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Danmark stemte for

Den danske regering stemte for EU-Kommissionens og det irske formandskabs forslag, mens Spanien som det eneste land stemte imod. Der blev givet en række mindre indrømmelser i forhold til det irske formandskabs forslag, blandt andet til Tyskland.

Der er stadig lang vej, inden softwarepatenter bliver til lovgivning i alle EU-lande, men afstemningen i ministerrådet tirsdag kan meget vel vise sig at udgøre en afgørende milepæl. Nu skal forslaget tilbage til det kritiske parlament, men denne gang kræver det større flertal i parlamentet at få ændringer igennem.

Selv hvis det lykkes kritikerne i parlamentet, mellem dem danske Bent Hindrup Andersen fra Junibevægelsen, at vinde tilstrækkeligt opbakning, vil der blot blive nedsat en kompromis-arbejdsgruppe med repræsentanter for alle parter.

- EU-kommissionen fremsatte et elendigt forslag, som vi i det store hele fik ryddet op i ved EU-parlamentets førstebehandling sidste år. Nu skal vi begynde forfra igen, når EU-parlamentet i næste valgperiode skal behandle den tekst, Ministerrådet i dag er kommet frem til, udtaler Bent Hindrup Andersen.

Frygter amerikanske tilstande

Flere it-udviklere har arrangeret demonstrationer i Bruxelles mod direktivet om softwarepatenter, og det franskstiftede Linux-selskab Mandrakesoft kastede sig ud i en sidste - forgæves - lobbyoffensiv mod det irske formandskab forleden.

Kritikerne frygter først og fremmest amerikanske tilstande, hvor det bliver muligt at tage patent på stort set hvad som helst, som software kan udføre. Lektor ved Aarhus Universitet, Anders Skovsted Buch, har forklaret, at Microsoft med de kommende regler kan tage patent på filformatet til Word.

Det vil hindre konkurrerende produkter i at udveksle filer med verdens mest udbredte tekstbehandlingsprogram og derfor gøre livet næsten umuligt for eksempelvis Openoffice og Staroffice.

Ifølge nyhedsbureauet AP brugte de europæiske ministre langt mere tid på at diskutere en generel patentlovgivning, som skal gøre det enklere og billigere at udtage patenter i hele Europa. Forslaget til sådan et patent blev forkastet af Spanien, Tyskland, Frankrig og Portugal, hovedsageligt på baggrund af en diskussion om, hvilke og hvor mange sprog patentteksten skal forelægge i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere