Artikel top billede

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelser af de samme kunder? Computerworld vil gerne have en forklaring på, hvordan det hænger sammen. Men Atea kryber i skjul og er umulig at få i tale.

Atea har angiveligt spillet en ikke uvæsentlig rolle i anholdelserne af de 27 it-personer fra en række prominente organisationer, som tirsdag morgen blev sigtet af politiet for bestikkelse efter en stor razzia.

Anholdelserne kan du læse mere om her: 27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget bestikkelse.

Således fremgår det af en pressemeddelelse, som Atea udsendte tirsdag, at anholdelserne er foretaget blandt andet på baggrund af et samarbejde mellem Atea og Bagmandspolitiet.

"Siden juni 2015 har Atea haft et omfattende samarbejde med SØIK [Bagmandspolitiet, red] - også om de forhold, som [tirs]dagens sigtelser omfatter," lyder det i pressemeddelelsen.

Det pudsige er, at de 27 it-folk er sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af smartphones, tabletcomputere og lignende til beløb på mellem 4.000 kroner og 50.000 kroner i forbindelse med indgåelse af handler med netop Atea.

Det er indtil videre bekræftet af DSB, hvor seks tidligere medarbejdere er blevet sigtet, ligesom det andet involverede selskab i sagen, 3A-it, blankt har afvist ethvert kendskab til sagen.

Det kan du læse mere om her: Atea spiller central rolle i nye anholdelser i it-bestikkelssag: 3A-it afviser ethvert kendskab.

DSB skriver således i en pressemeddelelse, at sagen handler om, at de sigtede it-folk "har modtaget ydelser i forbindelse med deres samarbejde med datavirksomheden Atea."

Læs også: Mistanke: Atea leverede varer direkte til sigtede i bestikkelsessag

Det betyder med andre ord, at de sigtede ser ud til at stå i en klemme, hvor de først har modtaget ulovlige 'gaver' fra Atea - som dernæst samarbejder med politiet om at udpege dem som modtagere af bestikkelse.

Det kan på mange måder give god mening, og stort set alle de involverede parter i korruptionssagen i Region Sjælland - som de nuværende anholdelser udspringer af - har bedyret, at de aktivt vil bekæmpe enhver form for korruption fremadrettet.

Dette gælder også Atea, der tidligere har peget på, at fremgangsmåderne har været begrænset til en række ledende medarbejdere, der ikke længere arbejder for Atea.

Vil ikke svare på spørgsmål

Ateas direktør, Morten Felding, der selv tidligere er blevet sigtet i sagen, afviser imidlertid at stille op til interview med Computerworld - både telefonisk og per mail.

Computerworld vil gerne have svar på, om de sigtede selv har bedt om at modtage bestikkelse fra Atea eller om de er blevet tilbudt 'gaverne' af Ateas folk.

Vi vil også gerne have svar på, hvor Atea mener, at ansvaret for at sige nej til bestikkelse ligger: Hos giveren eller modtageren?

Men Morten Felding vil ikke stille op til interview med Computerworld, selv om Atea er tæt indblandet i begivenhederne.

Henviser til pressemeddelelse igen og igen

I stedet bliver alle henvendelser videresendt til et eksternt pressebureau, der per mail repeterende henviser til den udsendte pressemeddelelse, som du kan se her, men altså ikke forholder sig til vores konkrete spørgsmål.

Som svar på Computerworlds konkrete spørgsmål om, hvorvidt Atea konkret har hjulpet Bagmandspolitiet med at finde frem til de personer, som er blevet anholdt, vil pressebureauet således hverken svare ja eller nej, men skriver alene kortfattet per mail:

"Som det fremgår af Atea's pressemeddelelse 21. juni, så har Atea siden juni 2015 haft et omfattende samarbejde med SØIK og det samarbejde vedrører også de forhold, der har ført til gårsdagens begivenheder."

Det svar vil Computerworld gerne have udddybet.

Men Ateas direktør, Morten Felding, vil heller ikke her stille op til interview og forklare, hvordan det hænger sammen, at Atea angiveligt selv først udleverer 'gaver' til sine kunder og dernæst selv er med til at udpege modtagerne af 'gaverne' til politiet.

Du kan se rækken af spørgsmål, som Computerworld har sendt til Morten Felding, i boksen øverst til højre.

Som svar på alle disse spørgsmål modtager vi i stedet en enkelt kort mail fra det eksterne pressebureau, hvor en medarbejder skriver:

"Jeg ser ingen steder fremført, at "Atea selv har været med til at udpege dem til politiet", som du skriver. Jeg kan henvise til det, vi skrev i pressemeddelelsen, nemlig at Atea siden juni 2015 har haft et omfattende samarbejde med SØIK, som også vedrører også de forhold, der har ført til de aktuelle begivenheder. Derudover har vi ikke flere kommentarer."

Atea vil heller ikke svare på, om selskabet selv har givet de gaver, der er omdrejningspunktet - hvilket dog bekræftes af DSB.

Atea vil heller ikke svare på, hvordan selskabet forholder sig til at give offentlige kunder gaver eller hvilken indvirkning de nye anholdelser har på forretningen.

De anholdte og sigtede it-personer er tidligere og nuværende medarbejdere hos Forsvarets Efterretningstjeneste, Udenrigsministeriet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune, DSB, Direktoratet for Kriminalforsorgen og som en ubehagelig rosin i pølseenden også hos Rigspolitiet.

Ikke engang Forsvaret kan sige sig fri, og den militære anklagemyndighed Auditørkorpset behandler nu sager mod flere ansatte i Forsvaret, skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Læs også:


Atea spiller central rolle i nye anholdelser i it-bestikkelsessag: 3A-it afviser ethvert kendskab

Prominente danske organisationer indblandet i it-bestikkelsessag: Sådan reagerer de på nye anholdelser og sigtelser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere