Artikel top billede

Prominente danske organisationer indblandet i it-bestikkelsessag: Sådan reagerer de på nye anholdelser og sigtelser

Offentlige myndigheder som Forsvarets Efterretningstjeneste og Rigspolitiet er indblandet i danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Udenrigsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet og DSB er blandt de offentlige myndigheder, der er indblandet i nyere tids største danske bestikkelsesskandale. 

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra en række af de store prominente offentlige arbejdspladser, der tirsdag oplevede, at medarbejdere blev sigtet og anholdt for at have modtaget bestikkelse i en sagen, der er en direkte udløber af den store bestikkelsessag i Region Sjælland.

Det skete, da SØIK ved en stor aktion har anholdt og sigtet i alt 26 it-folk, der er ansatte ved DSB, Forsvarets Efterretningstjeneste, Kriminalforsorgen, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Forsvaret, Udenrigsministeriet og Københavns Kommune. 

"Jeg har ingen information om den sag overhovedet. Mig bekendt er der ikke tale om ansatte i min afdeling, og derfor ved jeg kun det, der står i avisen, " siger Martin Börjesson, it-chef i DSB.

Han henviser i stedet Computerworld til at kontakte DSB's kommunikationsafdelinger, der dog endnu ikke har besvaret Computerworlds henvendelser.

Læs mere: 27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse

Efterretningstjeneste: Ingen kommentar
Hos Forsvarets Efterretningstjeneste oplyser presseansvarlig Peter Krab, at tjenesten ingen kommentar har til den aktuelle sag.

Heller ikke Kriminalforsorgen har nogen kommentar til den igangværende sag, oplyser pressemedarbejder Sabrina Ejstrup Vig.

Computerworld har ligeledes forgæves forsøgt af få en kommentar fra Lars Vinter, chef for Koncern IT hos Kriminalforsorgen. Her er meddelelsen dog, at han i øjeblikket er sygemeldt med influenza og derfor ikke vil være at træffe resten af ugen.

Fem ansatte hos Rigspolitiet

Hos Rigspolitiet er der fem ansatte, som er blevet anholdt og sigtet i bestikkelsessagen.

Det bekræfter Rigspolitiets kommunikationschef Anders Frandsen.

"Jeg kan bekræfte, at vi er blevet orienteret om, at fem ansatte i Rigspolitiet er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 144 om passiv bestikkelse. Da der er tale om konkrete personalesager, kan Rigspolitiet ikke udtale sig nærmere om sagen," siger han til Computerworld.  

Computerworld har desuden forgæves forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiets Indkøbschef. Her lyder meldingen dog, at han i øjeblikket er sygemeldt. 

Rigsadvokaten afventer

Hos Rigsadvokaten afventer man i øjeblikket bagmandspolitiets undersøgelse, oplyser kommunikationschef Mikkel Thastum.

"Vi ved endnu ikke, om vores medarbejder har gjort noget. Udover bagmandspolitiets strafferetslige undersøgelse har vi selv iværksat en internt undersøgelse af vores interne proceduerer og forretningsgange samt en personale sag," siger han til Computerworld.

Det kan koste jobbet

Hos Københavns Kommune forklarer koncernkommunikationschef Søren Gregersen, at det kan være endda rigtigt dyrt for de medarbejdere som bliver kendt skyldige i at tage imod "gaver" i sagen.

"Afhængigt af forseelsens karakter og alvor kan en dom få ansættelsesretlige konsekvenser i form af alt fra påtale, advarsel, afskedigelse til bortvisning," fortæller han.

Udenrigsministeriet og Forsvaret har endnu ikke svaret på Computerworlds henvendelser.

Læs også: 
Stor it-bestikkelsesag ruller gennem det offentlige: Hvor går grænsen for 'gaver' fra din it-leverandør? 

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere