Artikel top billede

Købt af Google for 17 milliarder for to år siden: Nu står Nest på afgrundens rand efter kæmpe nedtur

ComputerViews: For godt to år siden betalte Google 17 milliarder kroner for Nest i et af Google største opkøb nogensinde. Nu tyder meget på, at Nest er tæt på at være en død sild, som ingen fremtid har. Hvad gik der galt? Det får du nogle bud på her.

ComputerViews: Det er godt to år siden, at Google betalte 17,5 milliarder kroner for den lille iværksætter-virksomhed Nest, der udviklere intelligente og internet-opkoblede termostater.

Opkøbet var et af Googles største nogensinde, og forventningerne var meget store til, at Nest - og folkene i selskabet - kunne blive frontløbene i Googles indtog i en verden præget af 'Internet of Things.'

Det kan du læse mere om her: Derfor vil Google betale milliarder for lille termostat-firma.

Men i dag - blot godt to år senere - er Nest kun en skygge af sig selv, og ingen af forventningerne er blevet indfriet, selv om Google har pumpet meget store beløb ind i selskabet.

Tværtimod er Nest-stifter Tony Fadell ifølge 'gensidig aftale' færdig som topchef i Nest til fordel for en overgangsrolle som rådgiver.

Han var ellers om nogen manden, som Google var interesseret i. Tony Fadell blev i hvert fald med sine evner og visioner ofte betragtet som en visionær i samme kaliber om Steve Jobs.

Det kan du læse mere om her: Mød Tony Fadell - den frafaldne arvtager efter Steve Jobs

Men et eller andet har han tabt sit fokus og sit drive, lyder kritikken af ham.

Således har topchefen for Dropcam, som Nest købte i fjor, Greg Duffy, beskyldt Tony Fadell for at "køre firmaet som en tyrannisk bureaukrat, og det holder al fremskridt tilbage."

Greg Duffy smækkede dernæst med døren og skred.

Ligeledes har et meget stort antal af de oprindelige medarbejdere forladt selskabet i det, som amerikanske medier kalder for en decideret 'employee exodus.'

Nedturen blev åbenlys, da det fornylig kom frem, at Alphabet - det tidligere Google - ligefrem havde afvist Nest-divisionens ønske om at være med på det såkaldte Chirp-projekt, hvor Alphabet ville udvikle et konkurrerende produkt til Amazons stemmestyrings-enhed, Echo

Det kan du læse mere om her.

Nest søgte om optagelse på projektet, selv om divisionen var i gang med at søge folk til et lignende produkt, som Nest selv ville udvikle.

Ifølge Ars Technica kom det derfor bag på Nest, at Google søsatte Chirp-projektet.

Ekstrem vækst - på medarbejdersiden

Der var ellers lagt i kakkelovnen til store ting, da Google købte Nest.

Ideen var, at Nest via meget store investeringer af ressourcer og penge kunne blive i stand til at udvikle banebrydende og storsælgende produkter.

På blot to år voksede medarbejderantallet således fra et par hundrede mand til i dag omkring 1.200 - blandt andet via et par store opkøb.

Tidligere topmedarbejdere har fortalt, at Google gav Nest et 'praktisk taget ubegrænset budget' til investeringerne.

Men resultaterne er altså udeblevet. De 1.200 ansatte har ikke leveret nogen flyvefærdige produkter.

Ifølge Ars Technica er et af problemerne, at Tony Fadell er vægelsindet og ofte skifter kurs midt i projekterne, hvilket koster tid.

Den farlige rigdom

Et af de store problemer for Nets har været de mange penge, mener analytiker Rob Enderle.

Ifølge ham aflønner amerikanske iværksætter-virksomheder typisk med aktier eller aktie-optioner, da de ikke har penge til at betale en ordentlig løn til medarbejderne.

Det accepterer medarbejder i håbet om, at deres ejer-andel vil blive mange penge værd en dag - eksmpelvis som følge af et opkøb.

Når opkøbet så kommer - som det er sket for Nest - kommer pengene væltende.

Og det er demotiverende i forhold til arbejdsindsatsen, mener han, da mange af de nu meget rige oprindelige ansatte hellere vil på stranden end sidde på kontoret igen.

Samtidig kan de senest ankomne medarbejdere se, at deres chance for en pludselig kæmpegevinst ved et salg er væk.

Og derfor begynder de at søge over mod andre iværksætterfirmaer, der endnu ikke er blevet solgt, i håbet om, at de her kan skyde papegøjen en dag.

Udhuling af værdien

Det har alt i alt betydet, at Nest trods den store tilgang af penge og ressourcer har oplevet, at den 'braintrust' og de kompetencer, som Google oprindeligt så værdi i, er blevet udhulet ganske kraftigt.

Og det har fået udviklingen til at gå ned i et (meget) lavere gear, hvor efter Nest har tabt troværdighed, indflydelse og position i Alphabet-koncernen.

Rob Enderle peger på, at det egentlige problem ligger i, at virksomheder køber andre virksomheder på samme måde, som man køber biler: Når først man er blevet interesseret i bilen, handler det om at blive enige om en pris og dernæst lukke handlen.

"Men man køber ikke medarbejdere, og en virksomhed uden de medarbejdere, der i første omgang gjorde den til en succes, er en potentiel fiasko, som kun er værd en brøkdel af den oprindelige pris," lyder det fra Rob Enderle.

Det betyder, at en væsentlig del af omkostningerne ved et opkøb bør være 'kritisk fastholdelse' af nøglemedarbejdere.

"Og fastholdelses-pakker [altså store lønpakker. Red] er som regel rigtigt dårlige til at fastholde folk," skriver han.

Snart til salg?

Det åbne spørgsmål er nu, hvad der skal ske med Nest og selskabets omkring 1.200 medarbejdere.

Noget kunne tyde på, at Alphabet/Google har opgivet at vente på, at der kommer brugbare produkter ud af divisionen og i stedet nu pumper penge ind i andre divisioner for at udvikle Google-produkter til hjemmet (som Nest jo egentlig skulle).

Et signal kunne være, at Google/Alphabet har indsat Marwan Fawas som ny topchef i Nest efter Tony Fadell.

Han stod i spidsen for Motorolas Home-projekt i de seks måneder, hvor projektet hørte under Google, inden det blev solgt videre til Lenovo, hvilket du læse mere om her: Analyse: Derfor slipper Google for et problembarn med salget af Motorola.

Noget kunne derfor tyde på, at han er blevet indsat som topchef for at håndtere samme manøvre med Nest - altså gøre selskabet klar til salg, finde en køber og få det afhændet.

Indtil da er det tvivlsomt, at der vil komme produkter ud af Nest.

Var opkøbet så spildt? Hvad mener du? Giv din mening til kende i debatfeltet herunder.

Læs også: Derfor vil Google betale milliarder for et lille termostat-firma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere