Der er pres på it-sikkerheden ikke mindst i den offentlige sektor, hvor en ny analyse kan berette, at halvdelen af de ansatte inden for de seneste 12 måneder har oplevet en eller flere interne hændelser, der kompromitterer informationssikkerheden på deres arbejdsplads.
Det handler om alt fra deling af passwords blandt medarbejdere til ransomware eller phising-forsøg.
Det er KMD Analyse, som har spurgt 1.002 ansatte fra stat, regioner og kommuner.
Det gælder for alle deltagere i undersøgelsen, at de som en del af deres arbejde tilgår eller registrerer oplysninger om borgere i it-systemer.
De hyppigste eksempler på interne hændelser er deling af brugernavn og password mellem medarbejdere, hvilket 24 procent af de adspurgte angiver at have oplevet.
Ligeledes oplyser 21 procent af de adspurgte, at de har adgang til fortrolige oplysninger, som de ikke har brug for i deres arbejde.
Lidt mere bemærkelsesværdigt er det, at otte oplyser, at de kender til en kollega, som har slået fortrolige forretningsdata op af nysgerrighed.
"Selv om der er talt og skrevet meget om it-sikkerhed i det offentlige, kan vi konstatere, at vi stadig har et stykke igen. Når knap hver fjerde deler passwords med kollegaer, og man kan opleve, at kollegaer slår fortrolige oplysninger op af ren nysgerrighed, er vi altså ikke i mål endnu, siger Lars Neupart, sikkerhedsdirektør i KMD og medlem af regeringens virksomhedsråd for it-sikkerhed.
Phishing og ransomware er dagligdag
Samtidig oplever mange ansatte også, at der udefra forsøges at få adgang til fortrolige data.
Hver fjerde offentligt ansatte har oplevet phishing via e-mail, og 14 procent har oplevet at få ransomware via mail.
En ud af ti af de ansatte angiver, at de har kendskab til succesfulde angreb af forskellig karakter på deres arbejdsplads, såsom blokering af data via ransomware, blokering af hjemmesider via DDoS-angreb eller lækket data via hacking.
Ved ganske meget om sikkerhed
De ansatte har dog ganske udmærket styr på sikkerhedsprocedurer på arbejdspladsen.
76 procent af de offentlige ansatte ved således, hvem de skal kontakte ved sikkerhedsbrud og 70 procent oplyser, at de er vidende om, at der er en skriftlig sikkerhedspolitik.
I teorien burde tallene naturligvis være på 100 procent, men det er nok kun i teorien, at den virkelighed eksisterer. På trods af de udemærkede tal, så er der naturligvis plads til forbedring.
Knap så overbevisende er tallene, når det gælder øvelser i forbindelse med it-sikkerhed, der viser, at kun meget få medarbejdere kender til sådanne og endnu færre har deltaget aktivt.
Men lignende beskrivelser finder man nok i langt hovedparten af de danske virksomheder.
Kigger man på den anden side af medarbejderskrivebordet kan it-afdelingerne fortælle, at otte ud af ti anvender brugerrettighedsstyring og logning.
Du kan hente rapporten på KMD's websted for analyser.
Læs også:
Stigning på 280 procent: Prisdump på DDoS-angreb betyder flere og voldsommere angreb
Eugene Kaspersky: Vi kommer til at leve med it-kriminalitet i de næste 20 år - men så er det slut
Bare kom i gang: Enorme muligheder for nyetablerede danske it-sikkerhedsfirmaer