Slutningen af februar begynder altid et efterfølgende smartphone-ræs. Ved årets Mobile World Congress og i tiden efter lancerer næsten alle de store producenter af Android-telefoner deres flagskibstelefoner. Samsung kom med sin Galaxy S7, HTC efterfølgende med sin HTC 10 og Huawei med sin P9.
Og LG lancerede sin LG G5, der har samme vilde specifikationer som Samsung S7 og HTC 10, en skarp skærm med en høj opløsning og et noget specielt kamera.
Derudover kommer telefonen med en speciel ekstrafunktion: Du kan fjerne bunden af coveret på telefonen i stedet tilføje ekstra udstyr som et større batteri eller bedre lydoutput.
Det lyder super smart, men vi tror, at de færreste kommer til at bruge det. Vi synes dog stadig, at du skal overveje LG G5 som din næste supertelefon.
Nyt design fra LG
Sydkoreanske LG har forsøgt sig med lidt af hvert igennem tiderne, når det handler om design.
Sidste års LG G4 havde en bagside af læder eller plast, og LG Flex-modellerne bestod af en selvhelende gummi og en kurvet skærm.
LG G5 skiller sig ud fra de to ved netop ikke at skille sig så meget ud. Bagsiden består af en metallisk belægning, der føles godt i hånden, og skærmen buer en smule for oven på telefonen. Det er af ren visuel karakter i stil med det, som du ser på en Samsung Galaxy S7.
Startknappen sidder på bagsiden, der også fungerer som en fingerskanner, og på siden sidder der to volume-knapper.
Tidligere har LG placeret volume-knapper på bagsiden, men det er et kærkomment gensyn, at de igen sidder på siden af telefonen. Dog er telefonen ikke samlet helt perfekt. Kanterne er en lille smule skæve ved kanten at samlingen i bunden.
På bagsiden finder du desuden også det dobbelte kamera (mere om det senere), og i bunden finder du en USB type C-port... og en lille knap på den venstre side.
Modulær!
Trykker du på knappen, løsnes hele bundstykket, og telefonen slukkes automatisk.
Trækker du stykket af, kan du udskifte telefonens batteri. Hvis du er en af dem, der ser det som en nødvendighed, sammen med muligheden for at isætte et MicroSD-kort, så er LG G5 allerede her svaret på dine bønner.
Men ud over at give adgang til det udskiftelige batteri, giver det aftagelige bundstykke også mulighed for at tilslutte andre moduler og tilføje ekstra funktioner til LG G5.
Et eksempel på modul er et større batteri-modul, der giver et elendigt zoomhjul til kameraet, men også en udløserknap til selv samme. Også B&O Play har udviklet et modul sammen med LG, der skal forbedre lydkvaliteten.
Modulære telefoner er en nørdet drøm, som også Google jager, men LG's tilgang her er lidt uambitiøs.
For at skifte et modul, skal telefonen slukkes hver eneste gang, også selv om du ikke flytter på batteriet, så at skifte på farten er ikke muligt.
Samtidig har du kun mulighed for at tilføje ekstra elementer, men ikke ændre på den eksisterende hardware.
Hvis LG virkelig skulle have ramt plet, havde selskabet placeret modulet for oven i stedet og medregnet kameraet, så du kan udskifte kameraet til et bedre. Se, det havde været ambitiøst.
I dag findes der kun to moduler, såkaldte "friends", til telefonen - et større batteri og et B&O Play-modul med bedre lydteknologi.
Vi tror ikke på, at det modulære system kommer til at blive brugt særlig meget af LG G5-brugere. Det bygger på et endnu ikke eksisterende økosystem af moduler, så køb ikke LG G5 på grund af den modulære tanke.
Køb den i stedet på grund af kameraet eller den lynhurtige hardware.
Læs også: Test af Samsung Galaxy S7 og S7 Edge: Blandt de bedste telefoner på markedet lige nu
Hardware og kamera
Telefonen er udstyret med en Snapdragon 820-processor, som du også finder i en HTC 10 eller den amerikanske version af Samsungs S7, og det er et bæst af en processor, der får apps, spil og selve Android flyver af sted i lynhurtige animationer.
På papiret er LG G5, HTC 10 og Samsungs S7 alle sammen næsten lige hurtige, alt efter hvilken benchmark du benytter, men LG G5 føles hurtigere på grund af hurtige animationer.
På bagsiden af telefonen finder du to kameraer, der fungerer hver for sig. Huawei P9 har også to kameraer, men begge kameraer skyder det samme motiv og danner ét billede.
LG G5's ene kamera er et 16 megapixel modul med en blænde på f/1,8 og optisk billedstabilisering.
Dagsbilleder er flotte, utrolig skarpe og helt på niveau med, hvad du ser i en Samsung S7 om end en smule overbelyste på solrige dage.
Om natten er specielt stabiliseringen med til at give gode billeder, men her er Samsungs S7 stadig en smule bedre til at fange lys.
Hvad Samsung S7 ikke har, er det ekstra kamera. Ved siden af hovedkameraet sidder et lidt mindre, otte megapixel kamera med vidvinkel, der skal bruges til at tage gruppebilleder eller landsskabsbilleder, og selvom det lyder som en potentiel gimmick, så er vi imponerede over, hvor godt og nemt det virker. Det er klart det fedeste ved telefonen.
Billederne akkompagneres godt af den 5,3' store IPS LCD-skærm med en opløsning på 2.560 x 1.440 pixels. Den er skarp, farverig og har gode betragtningsvinkler, men er ikke nær så god i sollys som OLED- eller AMOLED-skærme.
Læs også: Test af HTC 10: Lækker, hurtig og enkel
Software og batteri
LG G5 kommer med Android 6.0 i LG's egen version.
Vi er ikke helt fan af udseendet, der har et meget pastelfarvet, tyrkis/hvidt design, men det er en smagssag. Et stort plus er dog, at der ikke følger særlig mange bloatware-apps med telefonen.
LG har nogle enkelte af sine egne apps med, hvoraf langt de fleste giver mening, og så en enkelt mappe med Evernote, Facebook og Instagram præinstalleret.
Vi ville ønske, at vi selv fik valget, men for nogle er måske glade for, at apps allerede er installeret.
Batterilevetiden på LG G5 er en fornøjelse. Strømmen holder i mindst en dag og højst sandsynlig også til dagen efter.
Det mest imponerende er standbytiden, og hen over en nat forsvinder der næsten ingen strøm. Android 6.0 skal nok have noget af skylden, men vi mener stadig, at LG G5 holder strøm bedre end sammenlignelige telefoner, vi har testet.
Konklusion
Smartphonemarkedet er ved at være mættet, og det er svært for smartphoneproducenterne at blive ved med at opfinde en dybere tallerken.
LG G5 har den samme processor som HTC 10, den amerikanske version af Samsung S7 og OnePLus 3, og derfor er der næsten ingen forskel i ydeevnen på modellerne.
LG G5 er lynhurtig - ligesom de andre topmodeller med samme processor.
Men LG G5 har noget unikt at byde på. Kameraet skyder flotte billeder, og det ekstra vidvinkelkamera er overraskende brugbart om end med en lavere opløsning.
Batterilevetiden er i toppen, og det er en af de eneste smartphones i premiumklassen, hvor du stadig kan udskifte batteriet. Hvis det er vigtigt for dig, så er LG G5 en smartphone for dig.
Derudover kommer det unikke modulære design. Det er fedt at se et forsøg på innovation, men at kunne udskifte et bundstykke for at ændre småting er ikke noget, som vi råber hurra for. Specielt når et modul koster omkring 900 kroner stykket.
LG G5 er en fed smartphone, men lad dig forføre at dens hastighed, flotte skærm og kamera - og ikke drømmen om en modulær smartphone.
Læs også: Test af Huawei P9: Dobbelt kamera og attraktiv pris gør P9 til en god telefon