Artikel top billede

Tre ud af fire it-chefer forventer snarligt hackerangreb - men har ingen plan

It-ledere i Danmark og i resten af Norden forventer, at de bliver ramt af et seriøst cyberangreb, inden sommeren er omme. Alligevel har hver femte it-chef ingen plan for, hvad der skal gøres, når angrebet rammer dem, afslører ny sikkerhedsundersøgelse.

Tre ud af fire nordiske it-beslutningstagere forventer, at de inden for tre måneders tid vil blive udsat for et seriøst cyberangreb.

Er tidshorisonten derimod trukket ud til et år, forventer 89 procent af it-beslutningstagerne fra de nordiske lande, at de vil blive angrebet.

Sådan lyder svarene i en undersøgelse foretaget af it-selskabet VMware.

Virtualiseringkæmpen har med hjælp fra it-analysehuset Vanson Bourne spurgt 1.700 it-beslutningstagere og 3.500 medarbejdere fra store virksomheder i lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Danmark om deres syn på it-trusler og midlerne til at stoppe dem.

De største trusler

Blandt de største trusler fremhæves det i svarene fra it-lederne i Danmark, at det øverste ledelseslag ikke forstår cybertruslerne og dermed hjælper med at opsætte værn mod dem.

Også brugen af offentlige clouds samt malware-udviklingshastigheden og manglende it-sikkerhedspolitiker til de ansatte udgør væsentlige trusler mod it-sikkerheden i danske virksomheder med mere end 1.000 ansatte.

Ligeledes udpeges fejlagtig håndtering af medarbedjernes bring-your-own-device-computere og dårligt uddannede/naive medarbejder som årsager til at højne trusselniveauet ifølge VMware-undersøgelsen.

Har du en plan?

Først skridt på vejen mod at sikre mod brud på it-sikkerheden er Egon Olsen-metoden med at udarbejde en plan.

En sådan plan bliver desuden et krav i den kommende EU-persondatalovgivning, som skal fremvises på forlangende, når persondatalovgivningen træder i kraft om små to år.

Det kan du læse mere om her: Syv praktiske råd om EU's persondata-regler: Sådan kommer din virksomhed helt i mål

For respondenterne i VMware-undersøgelsen er der dog stor forskel på opfattelsen af, om de har en plan ved et angreb eller ej.

Hver femte har ingen plan


39 procent af de nordiske it-beslutningstagere peger på, at der allerede nu er udarbejdet en plan eller procedurer, som alle ansatte kender til, hvis der skulle opstå et it-sikkerhedsbrud.

21 procent af it-lederne fra store nordiske virksomheder, som altså også inkluderer Danmark, erkender, at de ikke har nogen plan, hvis cyberangrebet rammer dem.

Spørger man derimod de ansatte i de nordiske virksomheder, mener kun 20 procent af medarbejderne, at der er udarbejdet en it-sikkerhedsplan, som alle i selskabet kender til.

Blandt helt almindelige medarbejdere i store, nordiske koncerner svarer mere end hver tredje ansatte nej eller 'ved ikke' til, at der findes it-sikkerhedsplaner i forbindelse med et cyberangreb.

43 procent af de nordiske medarbejdere i undersøgelsen peger dog på, at procedurerne ved brud er kendte af visse dele af organisationen, allerede inden et angreb har fundet sted.

Læs også:

Banker med dårlig it-sikkerhed kan blive smidt ud af det vigtige globale betalings-system

Er du ved at blive en it-kustode? Sådan rebooter du dig selv som CIO

Ny stortest af antivirus-programmer: Så meget kraft trækker dit sikkerhedsprogram ud af maskinen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere