Intel har i de seneste år kæmpet en brav kamp for at få gennemtrumfet Thunderbolt-teknologien, men uden det store held.
Den efterhånden fire år gamle teknologi gør det ellers muligt at gennemføre hurtig overførsel mellem computer og for eksempel en ekstern harddisk - hurtigere end USB 3.0 - og samtidig kombinere PCIe og DisplayPort i et signal, så du kun behøver én port.
Adaptionen og udbredelsen af standarden skete bare aldrig.
Et par enkelte pc-producenter forsøgte, men gik aldrig for alvor i gang med at tilføje Thunderbolt som en standard i computeren.
Jo, mange har en DisplayPort, som Thunderbolt bruger, men det er ikke alle DisplayPorte, der er Thunderbolt.
Apple har Thunderbolt-teknologi i sine Macbook Pros, men kablerne er dyre og funktionerne få, når alle andre i stedet blev ved med at udvikle produkter med USB i stedet for Thunderbolt.
Men så kom USB C
For et år siden lancerede Intel så Thunderbolt 3.0, og forbandelsen ved Thunderbolt var brudt.
Overførselshastighederne ligger omkring de 40Gbps, du kan oplade computeren via porten, den har stadig kombinationen af PCIe og Displayport, men ikke mindst: Den har en ny connector: USB type C.
USB type C erstattede Mini DisplayPort-kablet, og det har været med til at sætte fart på udviklingen.
Vi ser allerede MSI, Asus, Razer, HP og Dell tilføje Thunderbolt 3.0 på deres topmodeller fra 2016.
Det er allerede langt bedre, end hvad tidligere versioner af Thunderbolt kunne præstere.
Og du bør virkelig overveje at sætte Thunderbolt 3.0 på listen over must haves, hvis du skal købe dig en ny computer.
Fordele og funktioner ved Thunderbolt 3.0
Herunder er der samlet en liste over fordele ved Thunderbolt 3.0.
Langt de fleste er rettet mod små computere eller bærbare, for der findes i dag kun et meget lille antal bundkort til stationære computere med Thunderbolt 3.0.
Du kan spare et opladerstik
Både Thunderbolt 3.0 og USB type C understøtter opladning gennem porten, så du behøver ikke også have det klassiske runde hul til at give din computer juice.
Det sparer plads i computeren, så der kan være flere andre porte, ligesom computeren kan bygges med et renere design.
Det kan dog også være et minus som på Apples Macbook (12"), hvor der kun er en USB C-port (Macbook 12" har ikke en Thunderbolt 3.0-port.)
Ifølge Apple afgiver teknologien for meget varme til, at det giver mening i den lille computer.
Lynhurtig dataoverførsel
Dataoverførsel på 40Gbps siger næsten sig selv, men da Thunderbolt blandt andet kan overføre via PCIe, kan du tilslutte eksterne PCIe-drev som for eksempel Intel 750
Én port til dock
HP's Mike Nash, direktør for brugeroplevelse, mener at businessbrugere kan få store fordele i den lille port, da du kan tilslutte til en dock og oplade samtidig med, at stikket lægger op til et tyndere design.
Microsoft har den samme løsning i en dockingstation til de nye Surface Pro 4 og Surface Book, men det sker via Microsofts egen unikke portløsning.
Med Thunderbolt 3.0 kan du i princippet bruge en hvilken som helst dockingstation til alle computere.
Tilslut batteripakker
Denne her har reelt set ikke noget med Thunderbolt 3.0 at gøre, men eftersom Thunderbolt benytter USB C-porten, kan du tilslutte et hav af nye og gamle eksterne batteripakker.
Det betyder, at du kan oplade din computer løbende på farten, hvis du alligevel har den til at ligge i en taske sammen med et ekstra batteri.
Du kommer ikke langt med et 3.000 mAh batteri, der ofte sælges i lufthavne, men for bare 250 kroner kan du købe en 12000 mAh batteri, der burde kunne lade din computer op til næsten 100 procent.
Eksternt grafikkort
Muligheden for at tilkoble et eksternt grafikkort er nok den største grund til at købe en computer med Thunderbolt 3.0.
Via Thunderbolt 3.0's PCIe kan du tilknytte et eksternt grafikkort via en boks, og på den måde kan du omdanne din ellers tynde og fine bærbar til et gamermonster eller render-bæst.
Razer har allerede lavet Razer Core, et cabinet til eksterne grafikkort til sin Razer Blade Stealth-bærbar, der udnytter Thunderbolt, og Razer siger selv, at hvis andre pc-producenter vil tillade det, kan Core bruges på andre computere med Thunderbolt 3.0.
Også Acer er på vej med en lignende boks.
Det kan måske give din bærbar en helt anden levetid, da du kan købe en tynd bærbar med stort batteri og løbende skifte grafikkortet i en boks ved siden af.
Intels nye NUC Skull-computer har også Thunderbolt 3.0, og kan derfor også udnytte et eksternt grafikkort, om end det vil se lidt underligt ud.
Læs også: Intels nye NUC-computer er den kraftigste minicomputer til dato
Der går rygter om, at Apple er ved at udvikle nye versioner af sine Thunderbolt Display-skærme, hvor der er indbygget grafikkort i selve skærmen.
Grunden til kortet skulle være, at skærmen lettere kan vise 5K-opløsning, når du tilslutter en af de - formodentlige - kommende Macbook Pro, der i så fald skal komme med Thunderbolt 3.0.
USB C og Thunderbolt 3.0 er godt på vej. Indtil videre er det kun i topmodeller af computere, hvor vi ser Thunderbolt 3.0, men samtidig er der også en lang række producenter, som også begynder at udvikle produkter til teknologien.
Læs også: Test af USB 3.1: Det kan du bruge den nye USB-standard til