It-kriminalitet fylder mere og mere i samfundet, men det er ikke nødvendigvis skidt.
Udviklingen åbner nemlig en række nye forretningsmuligheder for eksempelvis softwareudvikling eller konsulentydelser, og antallet af venturefinansierede it-sikkerhedsselskaber er steget markant rundt omkring i verden i de seneste år.
Venturepengene til it-sikkerhedsfirmaer er således syvdoblet på bare fire år, og i de sidste tre år er antallet af nye sikkerhedsstartup-firmaer skudt kraftigt i vejret.
75 milliarder kroner i 2015
Tracking-siden Pitchbook har registreret tæt på 350 nye ventureinvesteringer i it-sikkerhed alene i 2015, som sammenlagt har modtaget godt 75 milliarder kroner.
Til sammenligning blev der kun registreret 50 af denne type investeringer i 2012.
USA udgør sammen med lande som Israel, Storbritannien, Canada og Frankrig de lande med den største investeringsaktivitet, og samlet står disse fem lande for 83 procent af aktiviteterne.
Det oplyser Vækstfonden i en ny analyse.
It-sikkerhed er altså et forretningsområde, der buldrer frem og næsten halvdelen af de sikkerhedsvirksomheder, der indgår i Pithcbooks database, er således grundlagt inden for de seneste tre år.
I USA er sikkerhedsstartup-firmaer også den gruppe, der har lettest ved at skaffe sig venturekapital lige nu, vurderer Vækstfonden.
Læs også: Så meget vækst er der i danske venture-startups
Danmark er så småt på vej
På vores egne breddegrader sker udviklingen naturligvis i mindre skala, men tendensen er den samme.
Vækstfonden har gennemgået det danske iværksættermiljø, der viser, at, mindst 22
nyere danske selskaber fokuserer på it-sikkerhed, hvoraf lidt mere end en tredjedel er etableret efter 2010.
De største grupper af nye virksomheder er konsulenter, der rådgiver om sikkerheden, men også software-branchen er ganske godt på vej.
Læs også: Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk
Når det handler om hardwareudvikling eller salg, står denne del kun for kun 13 procent, så der er nok stadig plads til nye spillere.
"Det er lidt svært at sætte antallet af it-startup-firmaer i forhold til det samlede antal af nystartede virksomheder i Danmark, men vores analyse viser, at der er et potentiale for at skabe en forretning indenfor it-sikkerhedsområdet," fortæller Ditte Rude Moncur, der er analysechef i Vækstfonden.
Men der er fokus på sikkerhedsproblemerne i Danmark, hvilket naturligvis også skaber en platform for nye firmaer, der kan opfylde behovene - ikke mindst i de små og mellemstore firmaer, der kendetegner erhvervslivet i Danmark.
Læs også: Masser af kroner klar: Venture-pengene strømmer afsted til danske it-virksomheder
Danske forsikringsselskaber melder eksempelvis om betydelig fremgang i salget af forsikringer mod hacker-angreb, og de har således oplevet stigningstakter på over 1.000 procent.
Procentsatser er naturligvis en taknemmelig størrelse, hvis man starter fra nul, men i konkrete tal har forsikringsselskabet Topdanmark eksempelvis solgt over 20.000 hackerforsikringer, hvor to ud af tre er solgt igennem det seneste år.
Det er særligt mindre virksomheder, der forsikrer sig, oplyser forsikringsselskaberne.
Læs også:
Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk