Artikel top billede

Robotterne kommer: Hver fjerde dansker frygter at miste jobbet til en robot

Omkring en fjerdedel af den arbejdende danske befolkning frygter, at robotter vil overtage deres job inden for fem års tid. Et flertal af chefer peger dog på, at der intet er at frygte.

Robotterne og den kunstige intelligens kommer, og den udvikling kan danskere på jobmarkedet godt mærke.

Flere frygter således at miste deres job til en robot, viser en undersøgelse foretaget af it-konsulenthuset Avanade, som ejes af verdens største it-konsulenthus Accenture.

24 procent af den arbejdende befolkning udtrykker i undersøgelsen bekymring for, at robotter eller kunstig intelligens vil overtage deres jobs inden for fem år.

Undersøgelsen viser også, at knap to tredjedele af befolkningen i visse grader er bekymret for den generelle digitale og teknologiske udvikling, som vores samfund undergår i disse år.

Avanade har i undersøgelsen spurgt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18 til 75 år fra Epinions Danmarkspanel i starten af foråret.

Læs også: It-udviklere frygter at blive erstattet af kunstig intelligens

Kan tiltrække talenter

De danske bekymringer over at miste jobbet til en form for robot eller kunstig intelligens er der dog ikke den store grund til, hævder Avanade.

For selskabets har også spurgt 500 topledere og it-beslutningstagere i ni lande som Tyskland og Storbritannien om, hvorvidt der kunne komme massefyringer som et led i en digitaliseringsproces.

Her lyder svaret, at det store flertal af lederne ikke forventer at fyre menneskelig arbejdskraft.

Derimod er det ledernes håb, at digitaliseringen og dens muligheder åbner for, at de kan tiltrække og fastholde talentfuld arbejdskraft, og at virksomhederne kan blive mere effektive og dermed konkurrencedygtige, når it-værktøjerne gør det nemmere og hurtigere at løse arbejdsopgaver.

Kræver omskoling

Heri ligger der dog forventning, at medarbejderne selv ønsker og er i stand til at opgradere til kvalifikationer til at håndtere digitaliseringsværktøjerne.

Således mener 91 procent, at medarbejderne i høj grad skal omskoles i takt med, at de nye teknologier bliver mere udbredte. 

Ikke alle er dog lige positive om udviklingen på jobmarkedet, når det kommer til robotter og intelligente it-systemer, som du kan læse mere om her:

Topøkonom: Umuligt at leve af digitale tjenester - de vil ødelægge vores arbejdsmarked

Læs også:
Bill Gates: Derfor bør du være bekymret for kunstig intelligens




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere