"Tænker du som en datalog?"
Det spørgsmål kan du få svar på, hvis du tager en ny utraditionel test, som datalogi-studiet på Aarhus Universitet har udviklet i bestræbelserne på at mindske studiets meget høje frafald.
Ifølge Michael Schwartzbach, der er professor i datalogi på Aarhus Universitet, er det omkring en fjerdedel af de studerende, der falder fra i løbet af det første studieår.
En af del af forklaringen er, at mange af de studerende, der søger ind på datalogi, har misforstået, hvad studiet går ud på.
"Vi ser testen som en slags alternativ studievejledning. Nogle studerende vælger datalogi, fordi de ‘er gode til sådan noget med computere' og tror, at det er et studie, der udelukkende handler om teknik. Men de folk falder ofte fra, når de finder ud af, at studiet byder på utroligt meget matematik og undervisning på et meget højt abstraktionsniveau," siger Michael Schwartzbach til Computerworld.
Handler ikke om teknik
Han forklarer, at det er hans forhåbning er, at testen blandt andet kan være med til at vække interessen hos de folk, der måske ikke har så meget forstand på teknik, men i stedet går og overvejer at søge ind på en anden naturvidenskabelig uddannelsen. Det kan eksempelvis være fysik eller matematik.
Testen er blevet rundsendt til landets gymnasier og indtil videre har mere end 3.000 potentielle datalogi-studerende taget prøven.
Spørgsmålene i testen spænder vidt - lige fra gåder om kanindrab til spørgsmål om, hvordan du opnår den kortest mulige ventetid hos bageren.
"Den feedback, vi har fået, viser, at mange folk har været ret overraskede over spørgsmålene, der alle handler om logik, præcision og sund fornuft. Mange har fejlagtigt den opfattelse, at en datalog mest skal tænke teknisk," siger Michael Schawartzbach.
Han håber, at testen bliver så populær, at det allerede vil sætte sit præg på, hvilke typer studerende, der denne sommer søger ind på studiet.
Du kan selv prøve kræfter med testen her.
Læs også:
Forslag skaber kritik: Datalogi skal nedlægges som selvstændigt institut på Københavns Universitet