Roskildes software-flagskib, Digiquant, lider stadig så store tab, at det trækker sin nye ejer, britiske Intec Telecom Systems, ned i røde tal.
Digiquant udvikler systemer, som gør det muligt for teleudbydere at afregne IP-baserede tjenester med kunderne.
Intec betalte 78 millioner kroner, hovedparten i aktier, for Roskilde-selskabet i september sidste år og har egentlig indarbejdet Digiquant i sine regnskaber.
Alligevel finder Intec det nødvendigt at vise det seneste halvårsregnskab fra Digiquant separat til sine investorer. Digiquants tal gør nemlig hele forskellen på, om Intec-koncernen taber eller tjener penge.
Tabte 22 millioner kroner
I det regnskabshalvår, som endte med udgangen af marts, led Digiquant et driftstab på 22 millioner kroner.
Resten af Intec-gruppen tjente derimod 10 millioner kroner på driften, og derfor blev der altså tale om et underskud 12 millioner kroner.
Det er kun på bundlinien, at Digiquant er afgørende, da det danske softwareselskab kun står for godt en tiendedel af Intecs omsætning på 315 millioner kroner i halvåret.
Derfor mener Intecs marketingdirektør, Andrew Rodaway, heller ikke, at Digiquants tab ændrer på, at Intec er en vækstvirksomhed.
Derimod erkender han, at det danske selskabs tal ved første øjekast ikke ser for gode ud. På spørgsmålet, om tabene var ventet, svarer han:
- Vi vidste, at der var meget hårdt arbejde i Digiquant, men vi var nødt til at gribe chancen. Vi har købt otte selskaber de seneste tre år, og der er altid noget, man opdager bagefter.
Har brug for IP-systemerne
Andrew Rodaway og resten af Intec-ledelsen udlægger det, som om de stort set ikke havde andet valg end at købe Digiquant, fordi de mener, at en stor del af fremtidens afregningssystemer til teleudbydere vil være centreret omkring IP.
Derfor har Intec behov for teknologien, som Andrew Rodaway uddeler store roser til.
- Potentialet er stort, og Digiquant software kan komme ud mange steder, siger han.
Ifølge Andrew Rodaway satser Intec på at sælge Roskilde-softwaren til nogle af de helt store teleselskaber. Den slags kontrakter tager tid at få papir på, og det er grunden til, at salget stor lidt stille for tiden, forklarer han.
- Hvis blot vi havde underskrevet en enkelt aftale, så havde regnskabet set meget anderledes ud, fremhæver han.
Dyr bygning
Intec har tidligere stillet i udsigt, at Digiquant skulle give overskud fra andet halvår.
- Det er muligt, men så skal der lukkes nogle store kontrakter, konstaterer Andrew Rodaway nu.
Digiquant har omkring 100 medarbejdere, og danskerne kan slet ikke fylde den nye, 10.000 kvadratmeter store bygning tæt på Roskilde Universitetscenter ud.
Store dele af bygningen forsøges fremlejet, indtil Digiquant slipper ud af sine lejeforpligtelser i 2011, men alligevel forventer Intec at måtte af med godt 20 millioner kroner mere i husleje i perioden, end det egentlig er nødvendigt for at give medarbejderne tag over hovedet.