Artikel top billede

Er denne helt nye digitale assistent Siris afløser?

Opfinderne af Siri har lavet en helt ny intelligent assistent. Kan det mon blive den næste store platform?

I 2010 solgte Dag Kittlaus og Adam Cheyer deres virksomhed, Siri, til Apple for mere end en milliard danske kroner.

Den digitale assistent Siri udviklede sig efterfølgende til at blive en af iPhonens kernefunktioner.

Men i dag har de to Siri-stiftere gang i et nyt projekt.

Det nye projekt kalder de for Viv, og det er ligesom Siri en stemme-styret digital assistent, der baserer sig på kunstig intelligens.

Mandag aften præsenterede Dag Kittklaus, der er administrerende direktør for Viv, den nye digitale assistent til Techcrunch Disrupt i New York. En tilbagevendende konference, der arrangeres af tech-mediet Techcrunch.

Åbenlyse ligheder

Der er nogle åbenlyse ligheder mellem Siri og Viv. Men udover at Viv lader til at være betydeligt mere raffineret end Siri, så udmærker Viv sig også med en mere åben tilgang, der gør det muligt for tredjepartsudviklere at lave løsninger til Viv. 

"Hele ideen med Viv er, at udviklere skal kunne bygge en hvilken som helt oplevelse, som de ønsker," siger Dag Kittklaus i et interview med Techcrunch.

På scenen til Techcrunch Disrupt demonstrerede Dag Kittklaus, hvordan det via Viv var lynhurtigt at reservere et hoteværelse, bestille en Uber eller overføre penge via den Mobilepay-lignende tjeneste Venmo.

Efter Siri blev opkøbt i 2010 fulgte Dag Kittklaus og Adam Cheyer med til Apple. Men de forlod Apple efter relativt kort tid og startede efterfølgende Viv sammen med Chris Brigham, der også har en fortid hos Siri. 

Den oprindelige intention med Siri var at skabe et stemmestyret interface, der ligesom Viv var åbent for udviklere. Men Apple ønskede en anden kurs, hvor Siri i højere grad skulle fungere som en stemmekontrol til iPhonen. 

Det har danske Mads Rydahl, der var en af de første ansatte hos Siri, tidligere fortalt til Computerworld

"Jeg synes, at det er helt fint, hvad Apple har brugt det til, men jeg mener, at den vision som Adam, Dag og Chris nu igen forfølger med Viv er langt mere spændende. Det er den vision, som jeg meldte mig under fanerne til. Jeg er glad for, at de har tjent nogle hundrede millioner på at sælge teknologien til Apple, men jeg er også glad for, at de 'quittede' Apple og prøver én gang til med deres oprindelige vision," sagde Mads Rydahl til Computerworld sidste år.

Den næste platform

De seneste år har været domineret af smartphone-apps, men intelligente digitale assistenter som Viv bliver ofte fremhævet som det næste store teknologiske paradigme skift. 

Det skyldes, at de kan lægge sig som et ekstra lag oven på vores smartphones, og dermed kan de overflødiggøre de traditionelle smartphone-apps og App Stores. 

Derfor har vi også set at blandt andet Microsoft, Facebook og Amazon lancerer deres intelligente digitale assistenter. 

Læs også: Microsoft tabte monopolet - men kan sagtens vinde krigen

Amazon har stor succes med den stemmestyrede højtaler Echo, der også er integreret med andre tjenester som eksempelvis Spotify og Uber. 

Mens Microsft ved virksomhedens udviklerkonference Build  i år løftede sløret for virksomhedes seneste satsning på intelligente chatrobotter.

Microsoft har valgt at døbe den nye bølge for "conversation as a platform," og det har ifølge virksomhedens administrerende direktør Satya Nadella potentialet til at blive fremtidens computer-interface. 

"Vi tror, at det vil have lige så stor en påvirkning på verden, som den grafiske interface, mus og tastatur og touch på telefoner har haft," sagde Satya Nadella på Build.

Selvom Viv endnu ikke er tilgængelig for den brede offentlighed har den amerikanske avis Washington Post for nylig kunne berette, at virksomheden allerede har fået opkøbstilbud fra både Facebook og Google.

Læs også:
Microsoft: Disse små programmer bliver det helt store for os i fremtiden

"De fleste har jo tre-fire milliarder linjer kunstig intelligens-kode i lommen

Facebook spår fremtiden: Sådan skal du slippe for unødvendige notifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere