Artikel top billede

Open source-ekspert: Farligt privacy-problem i nyeste version af Ubuntu

Den nyeste version af Ubuntu indeholder en feature, der kan give fri adgang til brugerens private data.

Linux-distributionerne har normalt ry for at have et højt niveau af it-sikkerhed - måske fordi de normalt ikke har hackernes bevågenhed på grund af deres begrænsede udbredelse og manglende tilstedeværelse i virksomhederne.

Det er derfor sjældent, at der kommer meldinger om, at der blevet fundet sårbarheder i Linux-distroerne.

Det er imidlertid sket nu, hvor der meldes om, at en feature i den måske mest udbredt Linux-distribution, Ubuntu, udgør en alvorlig trussel mod privacy-niveauet i Ubuntu.

Fejlen findes i den netop lancerede Ubuntu-version 16.04.

Versionen indeholder et nyt format med navnet 'Snap,' der er beregnet til at installere software i Ubuntu-baserede systemer.

Snap er udviklet til høj brugervenlighed for udviklerne - både når det gælder kode-skrivning, deployment og muligheden for at arbejde sideløbende med andre pakketerings-formater.

Men installeres Snap i Ubuntu-systemer, der anvender det såkaldte X11-system - hvilket gælder de fleste Ubuntu-versioner - kan Snap anvendes til at kopiere næsten alle private data i Ubuntu.

Sådan lyder det fra open source-eksperten Matthew Garret, der i et blog-indlæg skriver, at applikationer, der kører i X, nemt kan sættes til at anmode om at få leveret alle tastatur-bevægelser, der registreres i andre applikationer.

Du kan læse hans blog-indlæg her: Circumventing Ubuntu Snap confinement.

Ubegrænset terminal

"En applikation, der ikke har adgang til nogen private data, kan vente, indtil din session er ledig, og så åbne en ubegrænset terminal, som kan anvendes til at sende data til et remote site," skriver Matthew Garret.

Ifølge ham udgør Snap ikke nogen risiko på computere, der kører på Canonicals Mir-system.

Canonical bekræfter

Canonical, der står bag Ubuntu, har allerede bekræftet, at X11 ikke er en sikker protokol.

I et blogindlæg med titlen Snappy Interfaces skriver Canonical, at Ubuntu-brugere er nødt til at være forsigtige, når de udvælger de pakker, der skal installeres - uanset om de er snaps eller ej.

"Det er altid et udtryk for tillid til Ubuntu- og Debian-udvikleren, når du installerer software fra Ubuntu-arkivet. Snappy fjerner ikke behovet for denne tillid. Så snart du giver et stykke software adgang til dine personlige filer, web-kamera, mikrofon etc, er du nødt til at tro på, at det ikke vil misbruge disse tilladelser," skriver Canonical.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere