ComputerViews: Nu, hvor finanskrisen og de efterfølgende økonomiske og markedsmæssige udfordringer i en vis grad er lagt bag os, skulle man måske tro, at store, veletablerede it-koncerner kunne begynde at slappe lidt af.
Investeringerne i it og øget digitalisering er trods alt kommet for at blive, og det burde vel alt andet lige skabe et solidt fundament under it-giganternes forretninger?
Men nej, fyringsrunder i den helt tunge skala og omfattende omstruktureringer har i en række år været et grundvilkår i it-branchen. Den seneste tid har budt på en stribe eksempler på dette.
Læs også: Ericsson sparer og fyrer for milliarder - men det er ikke nok: Nye indgreb på vej
I sidste uge måtte Ericsson, der i flere år været i gang med spareøvelser i milliardklassen, meddele, at det ikke går hurtigt nok.
"Vi er ikke tilfredse med udviklingen i vores generelle vækst og indtjeningen over de seneste år. Vi annoncerer i dag yderligere tiltag for at accelerere eksekveringen af strategien og drive væksten og effektivitet på tværs af selskabet endnu mere frem," udtaler Hans Vestberg, der er CEO i Ericsson. Læs mere her.
Ericsson er langt fra den eneste it-gigant, der er i gang med omfattende spare- og effektiviseringsøvelser.
Nokia - der netop har opkøbt Alcatel-Lucent - meddelte for nogle uger siden, at der skal spares omkring 6,7 milliarder danske kroner i driftsomkostninger i 2018. Læs mere om det her.
Læs også: Helt nyt Intel på vej: Her er det nye Intel efter gigantisk fyringsrunde og omstrukturering
Selv en for it-branchen så central virksomhed som Intel har netop meddelt, at selskabet vil skille sig 12.000 medarbejdere, omkring 11 procent af medarbejderstaben.
Det sker som et led i en stor transformation af selskabet, der nu i højere grad vil til at fokusere på serverløsninger og Internet of Things.
Også IBM er i gang med en omfattende, global transformation i selskabets forsøg på at blive mindre omkostningstung og i arbejdet med at satse på nye forretningsområder.
Og så har vi slet ikke nævnt selskaber som HP, Dell og CSC, der også er blandt de selskaber, der i de senere år er forandret totalt - typisk med omstruktureringer og massive fyringsrunder som nogle af de centrale elementer i transformationen.
Tre centrale årsager
Men selvom man kan få en fornemmelse af, at de nævnte selskaber alle er kriseramte, er situationen mere nuanceret end som så.
Der kan især fremhæves tre årsager til de omfattende transformations-programmer hos selskaberne:
1: Teknologiske fremskridt
En stor del af forklaringen på de drastiske forandringer i it-branchen er, at branchen ganske enkelt selv tager den medicin, som den lever af at tilbyde til andre virksomheder.
Når it og digitalisering er mere relevant end nogensinde, skyldes det, at det muliggør effektiviseringer og smartere arbejdsgange. Man skal kunne klare mere med mindre.
Set i det lys er det eksempelvis ikke overraskende, at selskaber som IBM og CSC, der historisk har levet af blandt andet at drive og udvikle andre virksomheders it, skrumper i størrelse, hvad angår antal ansatte.
Virksomhederne - og det er ikke unikt for de nævnte - skal gerne blive mere effektive år for år. Ikke mindst når man arbejder med it.
2: Nye forretningsområder
En anden central årsag til de mange omvæltninger hos it-giganterne er dog også, at mange af dem i de seneste fem til 10 år har været tvunget til at se i retning af nye forretningsområder.
Det gælder eksempelvis HP og Dell for slet ikke at tale om chipgiganten Intel, der er kraftigt udfordring af de mobile enheder, der typisk kører med ARM-processorer.
Nye vinde blæser på it-markedet, og derfor er it-giganterne også nødt til at ændre sig i takt med, at markedet udvikler sig. Det indebærer i høj grad en konstant søgen efter nye, lukrative forretningsområder.
Ikke mindst fordi de gamle svinder ind eller bliver kapret af konkurrenterne.
3: Benhård konkurrence
Den sidste afgørende årsag til, at der skæres ned og omstruktureres, er, at alle - og ikke mindst de største og ældre selskaber i it-branchen - er udfordret af en hæsblæsende og brutal konkurrence på markedet.
I det kapløb er der ganske enkelt ikke råd til at lade være med at trimme og optimere virksomheden.
Heller ikke selvom man måske rent faktisk kører med overskud på bundlinjen.
Læs også:
Ericsson sparer og fyrer for milliarder - men det er ikke nok: Nye indgreb på vej
Helt nyt Intel på vej: Her er det nye Intel efter gigantisk fyringsrunde og omstrukturering
IBM Danmark langt fra alene om afskedigelser: I disse lande er der også fyringsrunder