Den svensk-stiftede streamingtjeneste Spotify skal i de kommende år ansætte tusindvis af nye medarbejdere, men den jobvækst skal virksomhedens hjemland ikke forvente at få del i.
Sådan lyder det i en opsang fra de to svenske Spotify-stiftere, Daniel Ek og Martin Lorentzon.
I et blogindlæg på blogplatformen Medium opfordrer de deres hjemland til at foretage et kursskifte, hvis landet også i fremtiden skal være attraktivt for tech-virksomheder.
Sverige har traditionelt set være rig på store industrivirksomheder som Volvo, Saab og Scania.
Men ifølge Daniel Ek og Martin Lorentzon må de svenske politikere spørge sig selv, om de tror på, at fremtidens vækst kommer fra de gamle industrigiganter eller fra nye fremadstormende tech-virksomheder som Spotify.
Programmering i folkeskolen
De to Spotify-stiftere peger især på det svenske uddannelsessystem som en hindring for fremtidig vækst.
"Behovet for programmører og udviklere er enormt. Derfor må vi ganske enkelt uddanne flere. Det er afgørende, hvis byer som Göteborg og Stockholm skal fastholde og udnytte det momentum, som Sverige har haft indtil nu," skriver de.
Spotify-stifterne opfordrer til at programmering bliver indført som et fag tidligt i folkeskolen, hvilket vil kan skabe en større talentmasse i it-branchen. Daniel Ek og Martin Lorentzon fremhæver, at der især er et stort potentiale i at øge pigernes interesse for programmering.
"Håndværk er stadigvæk et obligatorisk fag i skolerne, men det er programmering ikke," skrive to stiftere.
Læs også: Stormløb mod it-uddannelser: Nu vil de unge kode
Daniel Ek og Martin Lorentzon mener dog ikke, at det alene er nok at forbedre uddannelsessystemet.
Hvis Sverige skal kunne tiltrække og fastholde it-arbejdskraft mener de også, at det er nødigt for Sverige at lempe reglerne for beskatning af aktieoptioner og gøre noget ved boligsituationen i de svenske storbyer.
Ikke et isoleret svensk problem
De to stiftere påpeger dog også, at det ikke er et isoleret svensk problem, men et problem for hele Europa.
"For os virker det vanvittigt, at Europa har flere indbygger end USA, men ikke har en eneste virksomhed, der er på linje med Facebook, Google, Apple, Microsoft eller Amazon," skriver de.
I Danmark er efterspørgslen efter programmører og udviklere også stor.
For nylig beskrev Birgitte Haas, administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, efterspørgsel efter softwareudviklere som "massiv".
Læs også
Disse it-folk er danske it-virksomheder især på udkig efter
Danske software-udviklere er vildt eftertragtede - men lønniveauet er faldet